*Nettavisen* Økonomi.

Pizzakonge bygger by uten synd

Foto: (AP/Scanpix)

Tom Monaghan ble styrtrik på en pizzakjede. Nå vil han bruke milliardbeløp på å bygge en strengt moralsk by.

HOUSTON (NA24): Det er mange velstående kristne i USA, og en av dem er Tom Monaghan, som ble styrtrik på å bygge opp pizzakjeden Domino's Pizza.

Nå bygger han en ny by i Florida for å virkeliggjøre sin drøm om hvordan et moralsk samfunn bør være. Planen omfatter et katolsk universitet og en omkringliggende by med 11.000 boliger og 20.000 innbyggere.

Ingen umoral
Det vil være privateide boliger i byen, men Monaghan og et eiendomsselskap vil kontrollere hvem som får drive næringsvirksomhet. Og Monaghan har gjort det klart at han ikke ønsker hva som helst i byen sin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Porno eller prevensjon vil ikke bli solgt i Ave Maria. Det vil heller ikke bli utført aborter.

- Jeg mener historien er en eneste stor kamp mellom godt og ondt. Jeg vil ikke stå på sidelinjen, sa Monaghan nylig til ukesmagasinet Newsweek.

Men planene møter motstand fra forkjempere for borgerrettigheter i USA. Organisasjonen American Civil Liberties Union har varslet at man vil utfordre slike begrensninger i retten.

Rik på pizza
Monaghan solgte Domino's Pizza i 1998 for å drive frivillig arbeid. Han startet selskapet sammen med sin bror i 1960 og lånte 500 dollar for å kjøpe den første pizzabutikken. Året etter kjøpte han ut brorens halvdel med en VW boble som betaling.

Ifølge en pressemelding har Monaghan bidratt med 250 millioner dollar, eller rundt 1,7 milliarder kroner, for å få i gang Ave Maria-prosjektet. Byen skal åpnes i 2007.

Nylig ble anleggsarbeidet påbegynt under en seremoni hvor Floridas guvernør Jeb Bush, bror av presidenten, var til stede. Han priset prosjektet, selv om han ikke spesifikt tok opp de omstridte begrensningen som planlegges.

Informasjon om planene finnes her.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag