*Nettavisen* Økonomi.

Plankeprisen stopper hus-boomen

Stigende prisene på byggematerialer og manglende arbeidskraft bremser boligbyggingen.

Onsdag kom tallene for igangsatte boliger. Ikke siden begynnelsen av 1980-tallet har det blitt bygd flere boliger enn i 2006. Om denne økningen skal fortsette må to viktige momenter endres.

NA24 - din næringslivsavis

- De to største begrensningene for den videre boligbyggingen i Norge er mangel på håndverkere og stigende materialpriser, sier Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret til NA24.

Han forklarer at prisene på byggematerialer har økt kraftig det siste halve året. Birkeland regner også med at en rekke utbyggere nå sliter med å levere i henhold til sine tidligere kalkyler på grunn av dette.

- Det er nok ingen tvil om at de som driver med boligutvikling har problemer med å realisere prosjektene sine innenfor de kalkylene som ble satt for bare kort tid, sier Birkeland.

Jon Erik Lunøe, administrerende direktør i NCC Bolig bekrefter den kraftige økningen i byggekostnadene.

- Vi ser at byggekostnadene har økt betydelig det siste halve året. Dette har ført til at vi sliter med å få kalkylene til å gå opp, sier Lunøe til NA24.

Han forklarer at større fokus på kostnadsbildet ved å bygge rasjonelle bygg er momenter som byggenæringen nå må bli langt mer opptatt av.

- Det har også blitt langt viktigere enn tidligere å være ute i god tid med å kjøpe entreprisetjenester og å binde opp kostnader tidlig i forhold til prisstigning underveis, sier han.

Lunøe tviler på at bransjen har tatt høyde for prisstigningen som har vært det siste halve året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.