NA24.no

Planlegger Ap-opprør

Oslo Ap vil tvinge sin egen statsråd, Bjarne Håkon Hanssen, i kne på partiets landsmøte i april.

Oslo Arbeiderparti har nemlig sendt et forslag til landsmøtet om si nei til aldersgrense for familieinnvandring.

- Oslo Ap vil veldig gjerne at spørsmålet skal avgjøres på landsmøtet, sier partisekretær Rune Tokle i Oslo Ap til Nettavisen.

Brenner for 21-årsgrense
Dette går tvert imot det arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) lenge har brent for. I oktober i fjor sendte han ut et høringsforslag til den nye utlendingsloven der han gikk inn for at en må være 21 år før en kan bosette seg i Norge med en utenlandsk ektefelle.

Men dette forslaget fikk mye motbør både i Sp og SV, og i forrige uke kom Hanssen med ett nytt forslag. Det nye forslaget åpner for at en person må ha jobbet eller tatt utdanning i Norge i fem år etter avsluttet grunnskole for å kunne inngå ekteskap med en borger fra et ikke-EØS-land.

Dette går også Oslo Ap imot.

- Hvis det kan tolkes som et tilknytningskrav, så går vi også imot det. Oslo Ap sier nei til både aldersgrense, krav om forsørgelse og krav om tilknytning, sier Tokle.

- Kan endre uttalelsen
I uttalelsen som det største fylkespartiet i Ap har sendt til landsmøtet, foreslår Oslo Ap kun «at det ikke skal innføres aldersgrense for familieinnvandring for ektefeller». Men Tokle tror ikke det blir noe problem at Hanssen nå har endret kravet til å gjelde fem års utdanning eller jobbing etter grunnskolen.

- Det vil bli mulighet til å omformulere og også spesifisere forslaget på landsmøtet, sier han.

Les også: Karita vil tvinge SV i kne

Frykter stempling
Tokle sier at Oslo Ap går imot Hanssens forslag fordi de blant annet frykter at det vil føre til en større forskjellsbehandling av personer i Norge.

- Regjeringen bør forsøke andre tiltak for en innfører noe så drastisk som en aldersgrense. Vi foreslår en rekke tiltak som kontrollordning for ekteskap inngått i utlandet, økt kompetanse hos ambassadeansatte, bedre tilbudet om akutthjelp til jenter og gutter som trues av tvangsekteskap, at utbetaling av kontantstøtte og at barnetrygd bortfalller automatisk hvis barna tas ut av skolen i Norge og flyttes til land utenfor EØS-området over lengre tid.

- Er det ikke ille å påføre sin egen statsråd et nederlag?

- Det kan hende at det siste forslaget fra Hanssen er et forsøk på kompromiss. Men det er ikke tvil om at Oslo Ap går imot en 21-årsgrense. Så får det være et nederlag for Hanssen hvis det blir det, sier Tokle.

- Hvilket inntrykk har du av hva grasrota i Ap synes om Hanssens forslag?

- Vedtaket i representantskapet var enstemmig den 18. april i fjor. Representantskapet består av representanter fra alle lokallagene i Oslo. Da er støtten for vedtaket kategorisk og overveldende.

Utsatt flere ganger
Hanssen har utsatt forslaget til ny utledningslov flere ganger på grunn av den store uenigheten i regjeringen. Egentlig skulle lovforslaget vært ferdig lenge før landsmøtet til Ap, men Hanssen varslet nylig at forslaget er utsatt til juni.

Dermed får Oslo Ap mulighet til å forsøke å gi sin egen statsråd et alvorlig banesår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere