NA24.no

Planlegger knallhard stabilitetspakt

(SCANPIX)
Tyskland og Frankrike vil innføre tøff budsjettdisiplin og kontroll i eurosonen fra januar.

Tysklands rikskansler og Frankrikes president planlegger mer drastiske metoder for å bekjempe gjeldskrisen i Europa.

Det inkluderer en ny stabilitetspakt, og stikkordene skal være tøff budsjettdisiplin. Planen til Angela Merkel og Nicolas Sarkozy kan bli presentert allerede neste uke. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

På grunn av dårlig tid, vil det derimot ikke bli forandring av eksisterende EU-traktater. Eurosonelandene oppfordres derfor til å godta pakten seg i mellom, med mulig oppstart fra januar.

Planen kan bli lik Schengenavtalen. Men i stedet for at borgere fra medlemslandene kan krysse hverandres landegrenser uhindret, vil stabilitetspakten bety strenge regler for budsjettunderskudd og inneholde kontrollrettigheter for nasjonale budsjetter.

Den europeiske sentralbanken (ESB) er uavhengig og myndighetene i eurosonelandene kan ikke fortelle hva banken skal gjøre. Press fra eurosonen vil likevel kunne overtale banken til å strekke ut en hånd.

ESB kan ikke finansiere regjeringer direkte, men har kjøpt opp italienske og spanske obligasjoner siden august, i et forsøk på å holde lånekostnadene nede og hindre ytterligere spredning av gjeldsproblemene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere