*Nettavisen* Økonomi.

Planlegger nytt USA-angrep

TV-kanalen Al-Jazeera har mottatt et nytt lydopptak med al-Qaida-leder Osama bin Laden.

19.01.06 21:59

TV-kanalen Al-Jazeera kringkastet torsdag et nytt lydopptak med Osama bin Laden. Det var lenge usikkert om personen på tapen virkelig var den den fryktede terrorlederen, men ved 20-tiden norsk tid gikk CIA ut og verifiserte autensiteten i opptaket.

På tapen advarer den ettersøkte al-Qaida-lederen mot flere angrep i USA i nær fremtid, men sier også at han åpner for våpenhvile for å bygge opp Irak og Afghanistan. Premissene for en våpenhvile er imidlertid svært uklare, og amerikanske observatører fester, ifølge TV 2 Nyhetene ikke lit til forslaget.

- Planene er klare
Mer bekymring skaper trusselen om et nært forestående 11. september.

«Det skal komme en dag som 11. september, og gud skal hjelpe oss, og dere skal ikke glemme den dagen», lover Osama bin Laden, og opplyser samtidig at terrorplanene allerede er klare for utførelse.

Han fortsetter:

«Dere har okkupert vårt land og angrepet oss, og stjålet våre penger, ødelagt våre hus, gjort flere folk hjemløse, alt fordi dere vil ha sikkerhet og gode liv – og vi får det ikke.

Jeg lover at det kommer nye angrep mot USA, men vi kan ha en lang våpenhvile, for å bygge opp Irak og Afghanistan, som ble ødelagt av krigen.»

Bin Laden regnes som verdens mest ettersøkte mann og har lenge tronet øverst på USAs «Most wanted»-liste. Han antas blant annet å ha vært en av hovedpersonene bak terrorangrepet mot USA i 2001.

Hører ikke på det øret
- Vi forhandler ikke med terrorister. Vi setter dem ut av virksomhet, sier Det hvite hus-talsmann Scott McClellan i en kommentar til Osama bin Ladens noe underlige våpenhvile-utspill.

Svaret på den tiltalen fantes allerede i terrorlederens tale:

«Jeg sverger at jeg skal dø som en fri mann.»

Publisert på nettside
TV 2 Nettavisen har besøkt nettsiden hvor bin Laden-opptaket først ble publisert. Nettstedet har forbindelser til al-Qaida, og fungerer som talerør for ledere i terrornettverket.

Både Al-Jazeera og flere arabiske radiostasjoner har torsdag sent opptaket, og presentert det som eksklusivt. Men i realiteten er det først-til-mølla-prinsippet som gjelder. Denne gangen var Al-Jazeera den TV-kanalen som fant lydfilen på det aktuelle nettstedet først.

Trenden er at opptak av taler og fremførte budskap fra terrorledere i avtagende grad blir overlevert mediene fysisk. Denne strategien er både sikrere og mer effektivt å legge ut opptakene på nettet, og så la de arabiske mediene, på eget initiativ, konkurrere om å ta dem videre til resten av verden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.