NA24.no

Planlegger tidenes redningsaksjon

Sist oppdatert:
Verdens sentralbanker vurderer å kjøpe opp subprime-lånene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Englands sentralbank, Bank of England, leder i disse påskedager an diskusjonene om hvordan sentralbankene kan bidra til å rette opp i den skakkjørte verdensøkonomien.

NA24 - din næringslivsavis

Sentralbanken, som til nå har fått mye kritikk for å bry seg lite om hvordan aksjemarkedet utvikler seg, samarbeider ifølge The Financial Times med sentralbanker på begge sider av Atlanteren om en tiltaksplan.

Kjøpe opp subprimelån
Planen skal gå ut på at sentralbankene sammen kjøper opp de pantebaserte boliglånene, som i form av å være en eksotisk og tiltrekkende investeringsform har utviklet seg til å bli selve kjernen i finanskrisen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Dette vil i så tilfelle bli tidenes finansielle redningsaksjon, og kan være nøkkelen til å bygge opp igjen det de finansielle masseødeleggelsesvåpnene langt på vei har ruinert i markedene.

Financial Times mener det er den engelske sentralbanken som er mest entusiastisk til ideen, mens den europeiske sentralbanken fortsatt er skeptisk. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), skal ifølge avisen være åpen for ideen om å intervenere slik i markedet.

Nektet umiddelbart
Bank of England nektet på sin side umiddelbart på at dette var tilfelle.

Sannsynligvis ville sentralbanken uansett gjort dette, av den enkle grunn at prisene på slike verdipapirer ville stige drastisk om markedet fikk nyss om planene.

Sentralbankene innrømmer likevel at de snakker sammen om mulige tiltak.

- Vi undersøker en rekke andre muligheter, men det er for tidlig å gå i detalj. Bank of England er ikke av dem det ble rapportert om at vil lempe risikoen over på skattebetalerne, fremfor bankene, sier, ifølge Bloomberg News, den engelske sentralbanken i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under.

Fed avviser
Også Fed avviser påstandene overfor Bloomberg, til tross for at dette er den sentralbanken som har vært mest villige til å gjenopprette tilliten til banksystemet.

I påsken alene kom sentralbanken med store rentekutt, samtidig som det la til rette for at JP Morgan Chase kunne kjøpe opp vrakrestene av konkurrenten Bear Stearns.

Mye skal likevel til før et slikt oppkjøp som nå diskuteres blir gjennomført.

Det er ingenting som tyder på at et slikt oppkjøpsraid av huslånbaserte verdipapirer vil bli støttet av Bush-administrasjonen, og i EU-sonen vil et slikt vedtak kreve enighet mellom femten separate regjeringer.

Ingen vil låne ut
Og mange spør seg: Kan det være tryggere at myndighetene eier risikopapirene, enn de private bankene?

For hvem er det som finansierer myndighetenes aktiviteter - jo, blant annet nettopp skattebetalerne.

Problemet i kredittmarkedene er frykten som gjør at ingen vil låne ut penger, verken til bedrifter eller privatpersoner.

- Etterspørselen etter huslån er fortsatt stor, men bankene klarer ikke å innfri slik situasjonen er, sier Michael Coogan, leder for britiske Council of Mortgage Lenders til Bloomberg News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere