Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Plantasjen blør penger

KJEMPESMELL: Plantasjen tapte 205 millioner kroner på driften på årets tre første måneder. 
KJEMPESMELL: Plantasjen tapte 205 millioner kroner på driften på årets tre første måneder.  Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Priskampanjer og en hard vinter kostet Plantasjen dyrt. Det ble blodrødt for den grønne kjeden i årets tre første måneder.

Plante- og hageutstyrskjeden Plantasjen, som har 77 butikker i Norge, sliter tungt.

I årets tre første måneder tapte selskaper 205 millioner kroner på driften, justert for avskrivninger. Det er en forverring fra et tap på 144 millioner kroner i samme kvartal i 2017, ifølge rapporten til Plantasjens eiere, investeringsfondet Ratos.

Les også: Trodde du sprengkulda tok knekken på brunsnegler og flått? Tro om igjen ...

Kald vår

Grunnen til den elendige resultatet er «lavere salg og fortsatte priskampanjer for å drive trafikk til butikkene». Sagt med andre ord må Plantasjen selge produktene sine stadig billigere for å få kunder inn i butikkene.

Plantasjen kan riktignok vise til en omsetnigsøkning i år, fra 501 millioner kroner i første kvartal 2017 til 557 millioner i første kvartal 2018. Dette skyldes imidlertid at Plantasjen i mellomtiden har overtatt kjeden SABA.

Les også: Plantasjen kjøper SABA Blommor

Taper store penger

Justerer man for dette, har Plantasjen en nedgang i salget.

«Salgsutviklingen i sammenliknbare utsalg var negativ og påvirkes av en kald mars med svak salg av utendørsplanter», skriver selskapet.

Plantasjen har en netgativ EBITA-margin på skyhøye 37 prosent, noe som betyr at for hver krone selskapet får inn, taper de 37 øre på driften.

Plantasjen er Nordens største plantekjeder, med 120 butikker i Norge, Sverige og Finland. De har hovedkontor i Norge, men ble kjøpt opp av svenske Ratos i 2016.

Planasjen sliter også på andre områder. På oversikten til Norsk kundebarometer for 2018, som ble publisert torsdag, får Plantasjen en tilfredshetsscore på 62,3 av 100 poeng, et fall på 3,8 poeng fra i fjor.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!