*Nettavisen* Økonomi.

Plasserte ku på rådhuset

Foto: (Kvinnheringen/Kjartan Wang Olsen)

- Dette er bare starten på en rekke aksjoner, lover Bondelaget som aksjonerer flere plasser i landet.

14.05.12 13:04

Melk ble tømt på gatene i Bergen, Kvinnherads ordfører fikk en ku på døra og flere ordførere ble «kidnappet». Misfornøyde bønder i hele landet aksjonerer mandag mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

Det er bondelagene i Uskedalen og Omvikdalen, som aksjonerte med en ku foran rådhuset i Rosendal til ordfører Synnøve Solbakken. Kjetil Mehl i Omvikdalen bondelag varsler nye aksjoner utover uka.

- Det er regjeringen vi er steikande galne på, og i så måte er det Ap som er den store stygge ulven. Siden vi da har Ap-ordfører i Kvinnherad fant vi det riktig å rette denne første aksjonen mot henne, sier Mehl til Kvinnheringen.

Sprutet melk

Hordaland Bondelag planlegger flere aksjoner rundt om i fylket. I natt ble en siloball med påskriften «Nå har Jens lagt det store egget» lagt i Kaigaten i Bergen sentrum, skriver BA.no.

Dette er en av flere siloballer Hordaland Bondelag har plassert ut i Bergen i løpet av natten.

KLAR TALE: 'Jens er gniten' er meldinga på denne rundballen i rundkjøringa ved Haglsundbrua i Knarvik.
KLAR TALE: "Jens er gniten" er meldinga på denne rundballen i rundkjøringa ved Haglsundbrua i Knarvik.
KLAR TALE: "Jens er gniten" er meldinga på denne rundballen i rundkjøringa ved Haglsundbrua i Knarvik.

- Vi har plassert en i Kaigaten, og en foran Arbeiderpartiets kontor. Dette er en start på aksjonene våre i dag. Vi har også hatt en aksjon i Kanalveien med flere traktorer som har sprutet ut melk, sier leder i Hordaland Bondelag, Clara Hveen.

Det vil bli aksjoner flere steder mandag.

- Dette er starten på en rekke andre punktmarkeringer ellers i fylket. Vi skal blant annet ha en aksjon i Knarvik, en på Voss, på Stord, i Kvam, samt flere plasser i Sunnhordland, sier Hveen.

Hun sier markeringene kan gå ut på forskjellige ting.

- For eksempel i Knarvik blir det nok snakk om siloballer, traktorer, okkupering av parkeringsplasser og så videre. Folk må ikke bli sjokkert hvis de ikke finner parkeringsplasser i dag.

- Kan bli tomt for matvarer

Aksjonene kommer som en reaksjon på bruddet i jordbruksforhandlingene, hvor partene står milevis fra hverandre.

- Regjeringen vil gjerne at vi skal produsere mer mat, men de vil ikke betale for det. Det er en foss av misnøye fra bøndene, og derfor aksjonerer vi, sier Hveen.

Aksjonene vil vare i flere dager fremover, og Hveen sier det kan få følger for dagligvarene også.

- Du skal ikke se bort fra at det kan bli tomt for enkelte matvarer i butikkene. Hvilke får vi se, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bøndene aksjonerer med å stenge veien over Utvikfjellet. Foto: (Svein Heggheim , firda.no)

Stenger Utvikfjellet

Mandag morgon stengte aksjonister fra Norges bondelag fylkesveg 60 over Utvikfjellet. Dette var også et ledd i den landsdekkende serien av aksjoner for å markere misnøye med Statens tilbud i jordbruksforhandlingene.

- Vi valgte å stengje Utvikfjellet, fordi vi er lei av å gå med plakater og demonstrere. Vi var enige om å bruke sterke virkemidel, og hadde valget mellom å slutte å produsere mat og slike aksjoner, sier leder Anders Felde i Breim bondelag til Firda.

Aksjonerte i Bodø

Sent søndag kveld plasserte bondelaget traktorer og rundballer også i Bodø sentrum, skriver AN.no.

I alle kommuner der det er bondelag, blir det aksjoner.

- Vi kommer til å fylle opp med traktorer, så mange vi klarer å samle, sa Kristi Ellingsen, leder i Fauske og Sørfold Bondelag til AN søndag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (AN/Aleksander Ramberg)

Løpesedler og plakater

Bøndene vil informere med løpesedler og plakater og fortelle folk hvorfor de brøt forhandlingene.

- Peder Brekk beskylder dere for å bryte for tidlig. Staten hadde mer å gå på, sier han?

- I flere dager sonderte vi muligheten for bevegelse, med negativt resultat. Da valgte vi å bryte. Å si i ettertid at de hadde mer å gå på, nærmer seg useriøst, sier Ellingsen.

Til Stortinget

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag valgte lørdag å ikke innlede forhandlinger med staten om årets jordbruksoppgjør. Avstanden var 1,6 milliarder kroner mellom statens tilbud og organisasjonenes krav. Det ble for mye å gape over. Nå går statens tilbud direkte til Stortinget for behandling og vedtak.

- Det klare målet i meldingen om å øke norsk matproduksjon er ikke i nærheten av å bli innfridd. Dette kan vi ikke være med på, sa leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til NTB da bruddet var et faktum.

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag, sier at aksjonene som nå kommer til syne er spontane og lokale. De kommer som en følge av den store frustrasjonen bønder landet rundt opplever fordi regjeringen ikke følger opp målene i landbruksmeldingen.

- De store samordnede aksjonene har ikke startet ennå, men det kommer, sier Bjørke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.