NA24.no

Playboy kan arve tidenes formue

Sist oppdatert:
Hosni Mubarak kan være verdens rikeste mann.

Amaney Jamal, professor i statsvitenskap ved Princeton Universitetet, sa nylig på amerikanske ABC News at Egypts president Hosni Mubarak og hans familie har sikret seg milliardverdier. De kan faktisk ha opparbeidet seg så mye som 70 milliarder dollar i formue i løpet av de 30 årene han har sittet med makten i Egypt. Til sammenligning regner Forbes meksikanske Carlos Slim Helu som verdens rikeste med en formue på 53,5 milliarder dollar.

Gedigen arv
Dermed bør fremtiden til Mubaraks to sønner og deres familier være sikret.

Av disse er spesielt Gamal, som er den yngste, mest kjent. Han har blitt bygget opp som en mektig partifigur av faren, og det har vært spekulert i om han skal overta makten. Gamal Mubarak jobbet flere år for Bank of America før han i 1998 startet Medinvest Associated ltd sammen med noen kolleger. Hans rolle og engasjement i selskapet har siden opphørt. Han er i dag styreformann for Future Generation Foundation i Egypt og æresmedlem i Rotary.

Han er også gift med 20 år yngre Khadiga el-Gamal, født i 1982 og utdannet på det amerikanske universitet i Kairo, som er datteren til den styrtrike forretningsmannen Mahmoud El-Gamal. Så selv om hun kan vente seg en saftig farsarv tuftet på byggebransje og turisme blir nok også hun sikret for livet.

Gamals eldste sønn Alaa holder en mye lavere profil enn broren og er ikke politisk engasjert. Han er gift med Heddy Rasekh og har en gjenlevende sønn, etter at den andre omkom i 2009.

Ettersom det er lite sannsynlig at 82 år gamle Honsi Mubarak og hans kone Suzanne får flere barn er det disse som blir arvinger til formuen. En ting er at den er gigantisk, men hvor stor vet man ikke.

Tror ikke på anslaget
Forbes mener at anslagene på 40-70 milliarder dollar er helt urealistiske.

Det mener også Geir Juel Skogseth, Landrådgiver for Egypt hos Landinfo.

- Det har jeg liten tro på. Egypt er ikke så rikt. Riktignok er den egyptiske økonomien stor, men likevel er den ikke så stor at det er sannsynlig med slike summer, sier han til NA24.

I tiden før og etter at han ble president skal Mubarak ha hatt tilgang til statlige investeringsmidler og avtaler som har gitt titalls milliarder i avkastning. Det aller meste av overskuddet skal være plassert på hemmelige bankkonti i skatteparadiser, eller investert i privat eiendom og næringsbygg. Blant annet skal han ha syltet ned enorme verdier i eiendom i London, New York, Los Angeles og langs kysten av Rødehavet.

- Det er et mønster blant diktatorene i Midtøsten. At midler de tilegner seg lovlig eller ulovlig blir plassert i renhårige investeringer slik at de ikke mister sin rikdom når de må gi fra seg makten. Dette er økonomisk planlegging, sier Amaney Jamal til ABC News.

Skogseth mener at også sønnene har hatt mye å si for formuen.

- Når det er snakk om Mubaraks formue så er det viktig å se at formuen ikke nødvendigvis er opparbeidet av ham alene. Han har to sønner, begge med økonomisk utdannelse, som har sine respektive forretningskarrierer. Det er klart at de har dratt fordeler av å være sønnene til presidenten. Og med så mange år med gode kontakter og tilgang til enormt store markeder er det klart det blir store pengesummer av det.

Skjult formue
Al Khabar, den største avisen i Midtøsten, har ved flere anledninger påpekt at Mubarak og hans familie holder sin formue skjult utenfor Egypt. Avisen har tidligere nevnt internasjonale storbanker som UBS og Bank of Scotland, men informasjonen avisen sitter på er minst ti år gammel.

Per dags dato finnes det ingen konkret og nøyaktig informasjon om hvordan Mubarak har opparbeidet seg formuen sin. Det finnes heller ingen offentlig informasjon om hvor Mubarak har gjemt den.

De aller fleste av landene rundt Persiabukta krever at internasjonale selskaper gir lokale selskaper 51 prosent av aksjene når det settes i gang prosjekter i disse landene. Det påpekes at forholdene i Egypt ikke nødvendigvis er like ille, men at de egyptiske aktørene skal ha 20 prosent av kaken.

Hverdagskorrupsjon
Al Khabar har offentlig gjort en liste over større vestlige konserner som Mubarak skal ha hatt tilknytning til. «Samarbeidet» med disse selskapene skal ifølge avisen ha gitt Mubarak over 15 millioner dollar i året.

Skogseth kan ikke se hvordan dette skulle kunne forekomme.

- I Egypt forekommer det nok mest «hverdagskorrupsjon», det vil si at offentlige funksjonærer tar seg betalt i større eller mindre summer for å gjøre offentlige tjenester som egentlig skulle ha vært gratis eller tillegg til formelle gebyrer. Men det kommer nok mer av det lave lønningsnivået i staten. Men at selskaper betaler større kontantsummer til personer i embetsverket for å få kontrakter eller tilgang til de egyptiske markedene tror jeg er betydelig mindre vanlig enn for eksempel i land i Afrika sør for Sahara.

Mubarak-familien eier flere større eiendomskomplekser i Egypt. Enkelte av eiendommene har Mubarak arvet fra tidligere presidenter andre har han ekspropriert, skriver The Guardian.

Kan bli verre uten Mubarak
Men selv om familien har karret til seg mye penger er det ikke sikkert at et Egypt uten Mubarak vil bli til det bedre.

For de siste ti årene har Mubarak gjennomført store og positive endringer for landets økonomi.

Etter å ha benyttet seg av flere femårsplaner på 80- og 90-tallet gjennomførte Mubarak en rekke dereguleringer og innførte en fri markedsøkonomi ved slutten av 90-tallet. Dette kom etter en omfattende bankkrise, og disse grepene har både satt fart i økonomien og bidratt til større investeringer med utenlandsk kapital.

Les også: Kan bli mye verre uten Mubarak

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere