NA24.no

Pølsefingre ødela Mars-sonde

En av historiens dyreste tastetabber knotet det skikkelig til for NASA.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I fjor mistet NASA kontakten med romsonden Mars Global Surveyor og årsaken skal skyldes programmeringsfeil fra en tekniker, ifølge business.dk.

NA24 - din næringslivsavis

En foreløpig rapport fra en undersøkelseskommisjon nedsatt av den amerikanske romfartsorganisasjonen kommer med hard kritikk.

Nesten en milliard forduftet
Det konkluderes nemlig med at organisasjonens prosedyrer var utilstrekkelige til både å oppdage og forhindre feil. Det skal være en programmeringsfeil fra en tekninker som førte til at romsonden gikk tapt. Feilen resulterte i at sonden med en verdi på rundt 900 millioner kroner mistet kontakten med NASA.

Etter ti års flittig innsats, regnes romsonden som har tatt 240.000 bilder av planeten, som tapt.

Les mer om sonden her: Slutt for Mars-sonde

Verdens dyreste pølsefingre
Selv om det forekommer relativt sjeldent hender det av og til at tastaturtrykk kan fjerne milliardverdier.

Det groveste eksempelet på dette er antakelig når en megler i Mizuho Securities i desember 2005 klarte å rote skikkelig med tastaturet. I stedet for å selge en aksje til 610.000 yen i børsdebutanten J-Com, slik kunden ba om, solgte vedkommende 610.000 aksjer til 1 yen per stykk. En yen er verdt rundt 0,05 kroner.

Dermed påførte han arbeidsgiveren et direkte tap på ikke mindre enn 1,5 milliarder kroner. Mizuho Financial Group forsøkte febrilsk å stanse ordren fire ganger uten å lykkes, men allikevel endte det med at børsen i Tokyo i fjor ble saksøkt for rundt 2,3 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere