*Nettavisen* Økonomi.

Plukker opp stafettpinnen

Julestemningen på Oslo Børs er høy og gårsdagens fremgang styrkes ytterligere.

28.12.06 11:07

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den gode julestemningen har ikke avtatt blant investorene på Oslo Børs. Oljeprisen har fått seg et lite skudd på baugen, men stiger i morgentimene og drar børsen med seg. Investorene bruker gjerne den siste tiden av året til å supplere og endre på porteføljene slik at alt er klappet og klart til nyåret og dette bidrar gjerne til oppgang på børsen. Også i dag er det ventet at omsetningen kommer til å bli noe spak.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen er opp 0,30 prosent til 428,73 poeng.

HTML EMBED

Klikk her for å følge Oslo Børs

Et fat nordsjøolje med levering i februar stiger 0,53 prosent til 60,84 dollar på råvarebørsen i London. I går falt WTI-oljen med 1,2 prosent på råvarebørsen i USA.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Tegn på at etterspørselen etter fyringsprodukter er lavere enn vanlig har bidratt sammen med økt drivstoffproduksjon til at oljeprisen falt tilbake. Lavere etterspørsel og økt produksjon er ventet å bremse fallet i oljelagrene fra USA.

Temperaturene i det nordøstlige USA er høyere enn vanlig. Området som er nasjonens største forbruker av fyringsprodukter har dermed mindre behov for å fyre, og det fører til lavere etterspørsel. I morgen slippes de ukentlige tallene over oljelagrene fra USA.

Statoil har så langt lagt på seg 0,31 prosent til 163 kroner, mens det er størst interesse for Hydro som klatrer 0,52 prosent til 192 kroner.

Fredriksen borer for Statoil
Det var i sommer Statoil inngikk kontrakt med det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Sea Drill, om leie av riggen West Epsilon. I tre år skal riggen bare lete etter olje for Statoil, som hvis de får slå seg sammen med Hydro får en markedsandel på norsk sokkel på 70 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nå er riggen i gang med å bore den første brønnen på et prospekt nordøst for Sleipner Vest-feltet. Statoil er operatør med 70 prosent, mens ExxonMobil har 30 prosent. Etter boring på Biotitt-prospektet skal riggen fortsette leting i sørlige del av Nordsjøen. Brønn nummer to skal bores på Ermintrude-prospektet, men den deretter skal flyttes til Ragnarrock-strukturen i produksjonslisens 265, tildelt i 2001.

SeaDrill stiger med 0,24 prosent til 103,50 kroner. Frontline faller med en prosent til 197,75 kroner.

Blandet fra DNO
DNO har kommet med både skuffende og positive nyheter. Leteboring i DNOs andre lisens i Nord-Irak har i første omgang blitt en skuffelse.

Tross indikasjoner på hydrokarboner i brønnen under boringen klarte ikke DNO å få frem noe olje i forbindelse med testingen av brønnen. Det ble gjort tester av tre ulike intervaller i brønnen uten at det resulterte i noen oljestrøm.

Brønnen som ligger på DNOs andre produksjonslisens i den kurdiske delen av Nord-Irak, Dihok PSA, vil bli forlatt og riggen flyttes til Tawke-lisensen hvor det er gjort flere funn

Klikk på bildet for å forstørre.

Men selskapet har imidlertid funnet olje i forbindelse med en letebrønn på sitt etablerte felt Tasour i Jemen.

Så langt er det skuffelsen i Irak som preger investorene mest og de sender den tredje mest omsatte aksjen ned 1,95 prosent til 11,57 kroner.

Vinnerne
Subsea 7 har fått en stor kontrakt med Shell. Verdien på kontrakten er hele 275 millioner dollar, eller drøye 1,7 milliarder kroner ved en dollarkurs på 6,27 kroner. Det er oljeselskapet Shell som er operatør for lisensen som ligger i det oljerike Campos-bassenget utenfor kysten av Brasil. Selskapet blir belønnet med en foreløpig oppgang på 2,22 prosent til 115 kroner.

CanArgo topper vinnerlisten med en foreløpig oppgang på hele 7,40 prosent til 10,30 kroner. Det var stor interesse for selskapet i USA i går. CanArgo steg heftige 10,7 prosent til 10,41 kroner på American Stock Exchange med over 2,3 millioner aksjer omsatt. Det var ingen nyheter ute fra selskapet.

Rederiselskapet Belships fortsetter gårsdagens flotte handel og klatrer med 6,14 prosent til 12,10 kroner.

Tandberg Data følger opp gårsdagens flotte sesjon med en foreløpig stigning på 3,73 prosent til 6,95 kroner.

«Folkeaksjen» Telenor klatrer med 1,28 prosent til 118,25 kroner. Aker Kværner meldte at de har fått en kontrollsystemkontrakt med et amerikansk kraftverk på litt over 100 millioner dollar og aksjen stiger med 0,12 prosent til 404,50 kroner.

Taperne
Dagens taper så langt er Norse Energy Corp. som heller ikke hadde noen god dag i går. I går falt aksjen med 6,67 prosent, mens det så langt i dag har gått enda verre med et ytterligere fall på 7,14 prosent til 1,30 kroner.

I går var det et rally i Goodtech-aksjen som steg med hele 27,12 prosent. Så langt er selskapet ned 4,44 prosent, men det er lite omsetning også her og nedgangen skyldes nok i hovedsak gevinstsikring.

Etter børs i går ble det meldt at SEB Enskilda hadde fått i oppgave å selge en større post i Blom, men dette oppdraget er nå trukket av oppdragsgiverne, ifølge en børsmelding. Aksjen sendes ned 3,85 prosent til 35 kroner.

GGS har heller ikke i dag noen god start. Selskapet opplyste i går i en melding at Atlantic-undersøkelsen i Florida er utsatt til etter nyttår. Forsinkelsene betyr at mer enn 20 millioner kroner i budsjetterte inntekter forskyves fra fjerde kvartal 2006 til første kvartal 2007. Forsinket tilgjengelighet for fartøyet Odin Explorer fører også til at en multiklient-undersøkelse flyttes fra årets fjerde til neste års første kvartal.

I går ble selskapet den relative taperen, mens det så langt i dag er ned 3,01 prosent til 3,87 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gorm Kallestad

I går gjorde lakseaksjene det veldig godt, men i dag blir det meldt at eksportprisen per kilo fersk oppdrettslaks var på 27,11 kroner i uke 51, mens den i uke 50 lå på 27,55 kroner. Dette gjør at Pan Fish er den femte mest omsatte aksjen med en nedgang på 0,69 prosent til 5,77 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.