NA24.no

Pluss ble minus

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Det begynte hyggelig, men endte sørgelig på USA-børsene.

De amerikanske aksjeindeksene var tidlig torsdag solid i pluss, men markedet pekte ubønnhørlig nedover utover dagen, og markedet endte klart i minus. Både Dow Jones og S&P 500 falt godt over 1 prosent, mens Nasdaq falt mer enn 2 prosent.

Dagen var preget av svake makrotall og president Barack Obamas første budsjettforslag.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Svake makrotall
Fersk statistikk viste at ordreinngangen av varige goder falt med 5,2 prosent i januar. Det er langt svakere enn hva markedet hadde forventet. Ifølge Bloomberg ventet økonomene at tallene fra det amerikanske handelsdepartementet ville vise en tilbakegang på 2,5 prosent.

Holder man den volatile transportsektoren utenom, falt indeksen med 2,5 prosent. Det er også svakere enn ventet, men i mindre grad.

Ledigheten passerte 5 millioner
I tillegg fortsetter arbeidsmarkedet i USA nedturen. I forrige uke steg antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd med 36.000 til 667.000, viser statistikk fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er langt mer enn analytikernes anslag på et fall på 2.000 personer, ifølge Dow Jones Newswires.

Samtidig ble antall nye søkere fra uken tidligere oppjustert til 631.000 fra 627.000.

Når det kommer til antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke så steg dette antallet med 114.000 personer til 5.112.000. Dette er det høyeste antallet som er målt siden undersøkelsene begynte i 1967.

Boligmarked i koma
Det er fortsatt få tegn til liv i boligmarkedet. Salget av nye boliger i januar viste en årstakt på 309.000. Det ned fra 344.000 i desember, og tallet er svakere enn ventet. Det er også grovt sett en halvering på 12 måneder.

Les mer: Full brems i boligmarkedet

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Enormt bilunderskudd
General Motors har lagt frem sitt resultat for fjerde kvartal. Milliardene har i løpet av de tre siste månedene av 2008 rent ut av bilprodusenten som er hardt rammet av de dårlige økonomiske tidene. Til tross for at markedet var godt forberedt på et dunderende underskudd så klarer General Motors å skuffe stort. GM-aksjen falt torsdag 7 prosent.

Les mer: Milliardsmell for General Motors

Lyspunkt fra IBM
IBM-aksjen steg 3,5 prosent etter at IT-giganten kom ut med en melding hvor selskapet opprettholdt sine resultatprognoser for 2009.

Oljeprisen
Den amerikanske referanseoljen WTI for levering i april steg 2,72 dollar til 45,22 dollar på råvarebørsen i New York. Kontrakten har så langt denne uken steget 14 prosent.

Dette bidrog til enkelte lyspunkter på børsen. Delindeksen for oljeservice steg nær 3 prosent, mens delindeksen for oljeselskaper endte praktisk talt uendret.

Budsjett
President Barack Obama første statsbudsjett kommer til å be om så mye som 750 milliarder dollar i ny hjelp til finansindustrien, noe som i første omgang bidrog til å styrke finansaksjene torsdag, før de falt tilbake mot slutten.

Utkastet til budsjettet blir sendt til Kongressen torsdag, og det er forventet et budsjettunderskudd på totalt 1.750 milliarder dollar, eller 11.900 milliarder kroner, i regnskapsåret som avsluttes 30.september. Underskuddet tilsvarer 12 prosent av Bnp, som er det største underskuddet i forhold til BNP siden 2. verdenskrig.

Les mer: Voldsomt underskudd

Budsjettet inneholdt også forslag om kutt i Medicare, som blant annet finansierer medisiner for eldre, samt andre planer om å spare inn på pengebruken på dette området.. Dette bidrog til å tynge farmasisektoren. Pfizer falt for eksempel 3 prosent, Merck 7 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,22% til 7.182,08

Nasdaq -2,38% til 1.391,47

S&P 500 -1,58% til 752,83

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere