NA24.no

Pluss på nervøs dag

Sist oppdatert:
USA-børsene endte fredag i pluss tross angst for hva som skjuler seg i bankhvelvene.

De ledende aksjeindeksene i USA maktet en marginal oppgang fredag etter å ha vært i minus store deler av dagen. Gode makrotall bidrog til å berge et positivt resultat på fredag, men uken som helhet ga minus for markedet.

Fokus er definitivt fortsatt på banksektoren, og frykten for at det skal ramle stadig flere råtne lån ut av bankhvelvene. Også torsdag falt denne sektoren kraftig.

Stoler ikke på storbanker
De amerikanske storbankene var solid ned tidligere på dagen, men hentet inn en del av tapene mot slutten.

Merrill Lynch falt likevel hele 8 prosent fredag. Ifølge Wall Street Journal har banken inngått avtaler med hedgefond som har hatt som hensikt å utsette regnskapsmessige tap. Tidligere i uken fikk toppsjefen i banken sparken.

Citigroup endte på sin side ned 2 prosent, men var tidligere på dagen rundt 6 prosent i minus. Oppgangen på tampen av dagen kom trolig fordi TV-kanalen CNBC meldte at det skal være et ekstraordinært styremøte i banken i helgen, og det spekuleres på om ogå Citgroups toppsjef, Charles Prince, får sparken, noe som tydeligvis mange markedsaktører støtter.

Gode makrotall
På makrofronten så det bedre ut fredag.

I oktober økte sysselsettingen i USA med 166.000 utenom landbrukssektoren. Arbeidsledigheten holdt seg på 4,7 prosent i samme måned. Økonomene hadde opprinnelig ventet at sysselsettingen ville øke med 80.000 i oktober, mens arbeidsledighetsraten var ventet å ligge på 4,7 prosent. Det viser estimater innhentet av Bloomberg News.

Det sterke arbeidsmarkedet har vært lyspunktene i den amerikanske økonomien som er rystet av et svakt boligmarked.

Industriordrene i USA økte med 0,2 prosent i september. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene hadde ventet at industriproduksjonen ville falle med 0,5 prosent.

Hvis en utelater transportsektoren økte industriordrene med 1,4 prosent, mens ordrene økte med 1,3 prosent hvis forsvarskontrakter ble utelatt. Ordreinngangen forble urevidert på minus 1,7 prosent. De tilsvarende tallene for august ble revidert ned til et fall på 3,5 prosent fra 3,3 prosent.

Rekordhøy oljepris
Oljeprisen fortsetter å nå nye høyder. Nordsjøolje nådde fredag 92 dollar, mens den amerikanske WT-oljen endte like under 96 dollar. Begge deler ga de høyeste sluttnoteringene noen sinne.

De store amerikanske oljeselskapene sliter likevel med pressede marginer på raffineringsvirksomheten og skuffer markedet med sine tall. Sist ut er Chevron som hadde et resultat på 1,75 dollar per aksje, inkludert engangsposter på 19 cent per aksje. Ifølge estimater innhentet av Thomson Financials hadde analytikerne sett for seg 2,07 dollar per aksje. Chevron falt 0,6 prosent.

Likevel bidrog den høye oljeprisen til at delindeksen foroljeselskaper tross alt steg 1,3 prosent. Delindeksen for oljeservice var enda sterkere, og steg 2,6 prosent - og bidrog dermed til at det tross alt ble en dag i pluss.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,20% til 13.595,10

Nasdaq +0,56% til 2.810,38

S&P 500 +0,08% til 1.509,65

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere