NA24.no

Plutselig ras på børsen

Sist oppdatert:
Store verdier forvitrer på Oslo Børs etter tyske skremmeskudd.

Tyske advarsler sender børsene rett ned. Oslo Børs falt brått 1,75 prosent til 470,60 poeng mandag formiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Den tyske sentralbanken advarer mot dårligere utsikter for den globale veksten i verdensøkonomien. Turbulensen i finansmarkedene og skyhøye råvarepriser har fått Bundesbank til å mene at utsiktene for den globale økonomien er blitt mindre fordelaktige.

Oljeprisen truer
I sin månedsoppdatering for november blir særlig den rekordhøye oljeprisen nevnt som en vedvarende trussel mot den globale økonomiske aktiviteten og finansturbulensen er ventet å ha negative ettervirkninger på verdensøkonomien.

Euroen ligger på tidenes rekordhøyder målt mot blant annet dollaren og slår rett ut på de tyske selskapenes marginer og undergraver konkurranseevnen, skriver Bundesbank.

Kuttet anbefaling
Goldman Sach har kuttet anbefalingen i Citigroup til salg fra hold og tror at de må ta nedskrivninger på hele 15 milliarder dollar de kommende to kvartalene. Nedskrivningene er knyttet til obligasjoner som bygger på boliglån med svært lav sikkerhet. Dette kommer på toppen av at verdens største gjenforsikringsselskap Swiss Reinsurance også må ta tap på 1,2 milliarder dollar.

Usikkerheten knyttet til kredittmarkedet slipper ikke taket.

Følg utviklingen på Oslo Børs her

Tysk og britisk nedgang
I Frankfurt faller den tyske DAX-indeksen 0,90 prosent etter å ha vært i positivt terreng tidligere mandag. FTSE 100 i London faller 0,76 prosent. Franske CAC 40 i Paris klarer seg langt bedre, men faller likevel 0,50 prosent.

I København faller børsen 2 prosent, mens OMX i Stockholm faller 1,48 prosent.

Fredriksens laks får juling
Blant selskapene går det hardest utover CanArgo. Aksjen stuper 17,70 prosent til 2 kroner og Oslo Børs har innført en pause for å undersøke kursutviklingen.

Tiltroen er til Marine Harvest er også tynnslitt. Aksjen faller 12,20 prosent til 3,60 kroner. Terra Securities har valgt å ta ut aksjen av sin portefølje over anbefalte aksjer og følger dermed opp til en massiv nedjustering fra analytikerne fredag. Torsdag la Marine Harvest frem elendige tall for tredje kvartal og markedet var nådeløse i sin dom. Aksjen har siden torsdag stupt 29 prosent.

Det betyr at John Fredriksens formue i lakseoppdretterne har blitt redusert med 1,5 milliarder kroner i løpet av tre dager.

Oljen sterk
StatoilHydro holder seg bra og er med på å dempe fallet på børsen. Oljeprisen er også fortsatt sterk og nordsjøkontraktene med levering i januar neste år koster like etter lunsj 92,18 dollar ved råvarebørsen i London. StatoilHydro stiger 0,42 prosent til 168,80 kroner.

Kunstgjødselsselskapet Yara stiger 2,69 prosent til 191 kroner. Onsdag holder Yara sin kapitalmarkedsdag hvor de vil presentere selskapet og utsiktende for investorer, analytikere og presse.

Følg utviklingen på Oslo Børs her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere