NA24.no

Pol-sjefen: - En flaske vin kan bli 15 kroner billigere

15 kroner billigere kan en vinflaske bli på Vinmonopolet om taxfree-ordningen avvikles.
15 kroner billigere kan en vinflaske bli på Vinmonopolet om taxfree-ordningen avvikles. Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen Mediehuset)
... dersom taxfree-salget forsvinner.

Onsdag ble det kjent at et flertall av nordmenn er villige til å avskaffe taxfree-ordningen, mot at prisene på Vinmonopolet reduseres.

- Det er hele tiden sagt at det er umulig å avvikle taxfree-ordningen, og vi ville undersøke om det var slik, eller om folk heller ville ha en annen løsning. Det fikk vi jo klart svar på, sier administrerende direktør i Vinmonopolet, Kai Henriksen, til Nettavisen.

Resultatet av en slik avvikling vil slå tydelig ut på prisen. Det går frem av en undersøkelse Vinmonopolet foretok i mai.

15 kroner billigere vin

- Hvis man forutsetter at halvparten av dette salget gikk til Vinmonopolet, og at en skulle holde inntektene til staten på et likt nivå, så kan man tenke seg en reduksjon på en vinflaske på 15 kroner. Det er en betydelig reduksjon, sier Henriksen.

Avgiften på en vinflaske er i dag rundt 60 kroner, noe som betyr et avgiftskutt på rundt en fjerdedel.

Eller snudd på hodet: Fordi du kan handle på taxfree, er en vinflaske 15 kroner dyrere på Vinmonopolet.

Vinmonoplsjef Kai Henriksen, her sammen med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i forbindelse med sin inntreden som styreleder i NSB.

- Det man da oppnår er å styrke polets omdømme, økonomi og oppslutning. Det er jo et klart flertall for å ha et vinmonopol, og da må vi se på hvordan vi kan legge til rette for dette.

Henriksen understreker at dette er politikernes avgjørelse, men at Vinmonopolet er opptatt av å få frem et best mulig beslutningsgrunnlag for politikerne.

Klar nedgang i salget etter kvoteøkning

Pol-sjefen mener Vinmonopolets stilling og økonomi etter økningen i taxfree-kvoten er truet.

- Kvoteøkningen gjør oss bekymret. Vi har hatt en salgsnedgang hver eneste måned etter innføringen, der det hver måned er lavere salg enn samme måned året før. Det er en utfordring for polet økonomisk, og risikoen er at vi ikke får bygget alle de nye utsalgene vi ønsker på grunn av lavere kundegrunnlag.

- Taxfree-ordningen er som den tollfrie netthandelen for handelsstanden ellers. For oss er netthandelen taxfree- og svenskehandelen.

Salgsnedgangen har vært på opp mot 2,6 prosent, noe som kan høres marginalt ut.

- Dette er rent tap av bunnlinje, påpeker han.

Slår hardest ut for distriktene

I Vinmonopolet er det slik at hver eneste butikk skal stå på egne bein, og ikke skal subsidieres av andre butikker som går bra.

- Vi ønsker å bedre tilgjengeligheten i distriktene, men der er også kundegrunnlaget svakest, så da er vi avhengig av at de faktisk handler hos oss, og ikke i Sverige eller taxfree, sier han.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere