NA24.no

Polakkene rømmer fra Island

Sist oppdatert:
Tjener mer i Polen. Full stopp i Islands byggebransje.

REYKJAVIK (Nettavisen): - I dag kan vi tjene like mye hjemme i Polen som på Island, derfor er det svært mange som nå drar hjem, forteller den polske arbeideren Lukas Kvajewski til Nettavisen.

Årsaken er selvfølgelig finanskrisen som har truffet Island hardere enn noe annet land.

Les også: Tusenvis av rasende islendinger demonstrerte

Sterkt svekket islandsk krone
For rundt to uker siden falt den islandske kronen kraftig i verdi. Siden har det vært vanskelig å sette en verdi på kronen, og flere banker har suspendert den islandske kronen for handel da situasjonen fortsatt er svært uoversiktlig.

Det har ført til at polakker som brødfør familien i Polen fra Island har opplevd at lønningen deres ikke er verdt mer i Polen enn en vanlig polsk lønning. Da er det ikke lenger særlig vits å befinne seg på en øy midt mellom Nordishavet og Atlanterhavet.

- Blir til jul
Spesielt de med familie har nå pakket kofferten.

- Jeg blir i første omgang på Island fram til jul, og så får jeg se an situasjonen. Foreløpig merker jeg ikke så mye til krisen siden jeg ikke sender pengene til Polen. Jeg får fortsatt like mye for pengene jeg tjener her på Island, sier 24-årige Kvajewski.

Kraftig opptur
Akkurat som Norge har Island importert svært mye utenlandsk arbeidskraft de siste årene. Primært har jobbene vært i byggebransjen, som var gjennom en kraftig opptur før finanskrisen.

På toppen var det rundt 17.000 arbeidsinnvandrere på Island, de fleste polakker. Bare på de siste ukene har antallet falt drastisk.

- Halvparten reiser hjem
Sjeføkonom Yngvi Orn Kristinsson i Landsbanki forteller at prognosene for hvor mange arbeidsinnvandrere som kommer til å dra hjem stadig øker.

- Før krisen kom med full styrke trodde man maks 3000 ville returnere hjem. Nå tror jeg nok rundt halvparten av de 17.000 vil reise. Polen ser også ut til å være lite påvirket av finanskrisen, så nå kan polakkene rett og slett tjene mer hjemme, sier han til Nettavisen.

Full stopp i byggebransjen
En annen årsak til at folk reiser er at det nærmest er full stopp i byggebransjen. Dermed er det ikke lenger jobber å få.

- Allerede har mange byggeprosjekter stoppet opp, og vi vil nok se flere i tiden fremover, tror Kristinsson.

Konserthall utsatt på ubestemt tid
Blant byggene som er rammet er Islands nye monumentale konserthall som er i ferd med å reise seg på havnen i Reykjavik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Etter planen skulle åpningen være i oktober 2009. Nå er det helt i det blå hva som skjer videre i byggeprosessen, sier Kristinsson.

Finansieringen av bygget har vært et samarbeidsprosjekt mellom staten og en av Islands rikeste menn, Bjorgolfur Gudmundsson. Samme mann er for øvrig også eier av den engelske fotballklubben West Ham.

- Bygget vil bli ferdig en gang, men først må et nytt firma overta, sier Kristinsson.

Også stopp for operaen
Konserthallen må for øvrig ikke forveksles med operaen som Island også hadde planer om å bygge i Reykjaviks nabokommune Kópavogur.

Operaen skulle stå ferdig i 2011, men det er det ingen som nå tror vil skje.

Andre konsekvenser av nedgangstidene er at flunkende nye og ferdigbygde kjøpesentre lar være å åpne. Byggvaregiganten Bauhaus skulle ha åpnet sitt nybygde varehus i utkanten av Reykjavik, men det er nå utsatt på ubestemt tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere