NA24.no

Polakker søkes

Sist oppdatert:
Flere nordmenn er i jobb enn på ti år, og mangelen på arbeidsfolk bekymrer sentralbanksjefen.

Norge opplever den høyeste sysselsettingsveksten på ti år. Det er for lite arbeidsfolk som følge av eksplosiv økonomisk vekst.

- Fasen med god tilgang på utenlandsk arbeidskraft kan ta slutt, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem i en høring i Stortingets finanskomité mandag. Han føyer seg inn i rekken av eksperter som er bekymret for at Norge straks har for lite arbeidskraft.

Arbeidsledigheten ventes i løpet av høsten å være like lav som på toppen av forrige høykonjunktur ved årtusenskifte. Veksten i sysselsettingen er den høyeste på ti år, skriver Arbeidsdirektoratet i en rapport.

Gjedrem bekymret
Sentralbanksjef Svein Gjedrem er bekymret for at landet har for lite folk til å ta unna jobbene som yngler.

Gjedrem brukte mye av sin høring i Stortingets finanskomité mandag, i forbindelse med kredittmeldingen, å snakke om arbeidsmarkedet. Særlig advarte han mot at tilgangen på polske og litauiske snekkere og svenske servitører kan ta slutt.

Han viste til den store konkurranse om utenlandsk arbeidskraft, og at mange velger Storbritannia eller Irland i stedet for Norge.

- Det er sterkere flyt inn i trygd enn det vi kan håpe på å få inn av arbeidskraft og samlet sett må den økonomiske politikken nå i større grad vektlegge knapphet på ressurser, sa Gjedrem.

Økt arbeidsinnvandring
Netto innvandring til Norge var i 2005 på 18.400 personer, det høyeste siden 1999. Utviklingen i arbeidstillatelser fra nye EU-land har økt i årets fire første måneder sammenlignet med 1. kvartal i fjor. Det er derfor mye som tyder på at netto innvandringen til Norge i 2006 blir rekordhøy. Polske menn er viktigste gruppe innvandrer fra de nye EU-landene. Mye av potensialet for økt arbeidskraftsproduktivitet og økning i arbeidstid er tatt ut, og det må da ansettes flere for å øke produksjonen, heter det i meldingen fra Arbeidsdirektoratet.

Gode utsikter
50.000 flere jobber i første kvartal melder Arbeidsdirektoratet sammenlignet med første kvartal i fjor.

- Den økte veksten i sysselsettingen antas å bli dekket av flere personer i yrkesaktiv alder, økt yrkesdeltakelse, økt import av arbeidskraft og redusert arbeidsledighet, sier arbeidsdirektør Yngvar Åsholt.

Utsiktene er gode for nest år også i følge Arbeidsdirektoratet. Det ventes at sysselsettingen i gjennomsnitt vil øke med 60.000 fra 2005 til 2006 og med 40.000 fra 2007 til 2008. Arbeidsledige vil gå fra 83.500 til 65.000 i 2007.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere