*Nettavisen* Økonomi.

Polen må kanskje stenge verft

De europeiske konkurransemyndighetene mener polens subsidiering av landets verft er ulovlig.

Les NA24 på mobil

De polske myndighetene har gitt subsidier i milliardklassen til landets verft. Men dette har unionens konkurransemyndigheter mislikt så sterkt at de har gitt Polen frist til i dag med å komme opp med gode forklaringer.

NA24 - din næringslivsavis

Sjefen for EUs konkurransemyndigheter, Neelie Kroes, meldte i dag at landet ikke kan komme med flere unnskyldninger.

- Vi har mottatt noe fra Polen, men ikke en egentlig rekonstrueringsplan, sa en talsmann for kommisjonen, ifølge danske Børsen.

Ulovlig støtte
Konkurransekommisjonen truet forrige uke med å erklære at den utbetalte statsstøtten til verftene i Gdansk, Stettin og Gdynia er ulovlig med mindre en god unnskyldning og en redningsplan kom på bordet.

Kommisjonen vet ikke helt hvor mye som har blitt betalt til verftene etter at Polen ble medlem i EU i 2004. Men siden 2003 skal beløpet være over 1,6 milliarder dollar, eller 10 milliarder kroner, skriver shippingavisen Lloyds List.

Det skal ha blitt gitt ytterligere 488 millioner dollar, eller 3,1 milliarder kroner, de siste to årene. Redningsaksjonen for å bevare produksjonen på de aktuelle verftene har vært svært viktig for Polens regjering.

Store ringvirkninger
Dersom dette fører til at de aktuelle verftene må stenge kan det ende opp med at polakkene vender seg både mot landets regjering og EU-prosjektet som helhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.