*Nettavisen* Økonomi.

Polet betalte med alkohol

Foto: Carina Tirillsdottir Heinesen (Mediehuset Nettavisen)

Unge kontrollører fikk nærmest utbetalt lønna i alkohol.

02.10.11 21:32

Vinmonopolet bruker et konsulentselskap for å sjekke at de ansatte spør unge kunder om legitimasjon.

Selskapets innleide kontrollører skal opptre som kunder, kjøpe en flaske alkohol, og sjekke om legitimasjon må framvises. Kontrollørene, som skal være under 25 år gamle, men selvsagt myndige, har fått 150 kroner per kjøp, men disse pengene måtte også brukes til å kjøpe vinflasken under kontrollen, uten at det fantes en egen returordning.

Saken ble avslørt og omtalt i siste utgave av HK-Nytt. Det skriver Siste.no.

Fagforeningen rystet
– Vi finner det svært urimelig at vi skal påtvinge mennesker å kjøpe alkohol. Det er i strid med Vinmonopolets oppdrag, som handler om at vi skal begrense salget av alkohol i Norge, sa en rystet Helge Storvik, leder i Funksjonærklubben i Vinmonopolet, til HK-Nytt.

Hovedverneombud Brit Laila Freitag la til at saken har flere sider.

– På den ene siden fungerer denne praksisen slik at varene kontrollørene kjøper blir en del av lønna. På den andre siden må de faktisk bruke penger på vin for å gjøre jobben sin, konkluderte Freitag.

Endrer reglene
Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet bekreftet i første omgang overfor fagbladet at kontrollørene får betalt 150 kroner for hvert kontrollkjøp, og at kontrollørene må bruke disse pengene til å kjøpe vin.

Han ville imidlertid ikke være med på at vinen var en del av lønna.

– Kontrollørene kan beholde vinen, men kan også, i likhet med alle vår kunder, returnere varen og få pengene tilbake, sa han til HK-Nytt.

Kommunikasjonsdirektør Lorentzen bekrefter etter avsløringen at Vinmonopolet endrer reglene. Nå får kontrollørene plikt til å levere tilbake kontrollkjøpene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag