NA24.no

Politi anmeldt etter sjokkvideo – granskningen forsinkes av Erik Jensen-saken

Sist oppdatert:
Nå sendes saken tilbake til etterforskning.

Spesialenheten for politisaker må utsette flere behandlinger på grunn av saken mot Eirik Jensen.

En av de sakene som er rammet vekket stor oppsikt da den ble kjent, men nå er den sendt tilbake til etterforskningsleddet.

Under en pågripelse tok politiet i bruk batong for å få en anholdt til å spytte ut noe han var mistenkt for å ha i munnhulen. Mannen blir holdt i bakken med makt, mens en batong føres inn i munnen flere ganger.

En video filmet av et vitne til hendelsen, viser den dramatiske pågripelsen.


Politiets håndtering av situasjonen har vakt sterke reaksjoner. Oslo politidistrikt oversendte saken til Spesialenheten for politisaker, som startet etterforskning den 13. september 2013.

Stadig utsatt

Nettavisen har flere ganger blitt lovet fastsatte datoer for når saken skulle være ferdig etterforsket, men disse ble stadig utsatt. Saken ble i høst overført fra etterforskningsavdelingen til sjefen for Spesialenheten.

– Etter ny gjennomgang av saken hos sjefen og som ledd i å få saken tilstrekkelig opplyst, ble det besluttet avhør av flere av de involverte tjenestemenns overordnede, og saken er således sendt tilbake til etterforskningsavdelingen, sier juridisk rådgiver Camilla Lie i Spesialenheten til Nettavisen, og understreker at det ikke er uvanlig at saker returneres til etterforskingsavdelingen.

Forsinkes av Erik Jensen-saken

Rådgiveren opplyser at det statlige organet hadde i 2013 en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på 175 dager.

– Enkelte saker, blant annet den foreliggende, vil avvike fra dette gjennomsnittet. I 2014 har saksbehandlingen vært preget av Spesialenhetens etterforsking av en omfattende korrupsjonssak, sier Lie.

– Det er Erik Jensen-saken dere peker på?

– Etterforskingen av den korrupsjonsmistenkte politimannen i Oslo er en omfattende sak, blant annet fordi mistanken som er reist knytter seg til forhold som skal ha pågått over mange år. Det har i 2014 vært nødvendig for Spesialenheten å gi saken høy prioritet. Det har ikke vært til å unngå at dette har virket noe inn på framdriften i arbeidet med andre saker, fortsetter rådgiveren.

Spesialenheten understreker at de «har god oversikt over situasjonen», og at «den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden for saker avgjort i 2014 avviker ikke vesentlig fra det som har vært resultatet tidligere år».

- Svært uetisk og ikke minst grisete

Flere profilerte advokater har reagert på videoen som ble filmet av et vitne. 

– Dette virker på meg svært uetisk og ikke minst grisete med tanke på bakterier. Dette strider mot enhver normal tankegang og det er vel også derfor vi ikke engang ser dette på film, sa Mona Høiness til Nettavisen høsten 2013.

– Selv drittsekker skal behandles anstendig av politiet, meddelte advokat Ellen Holager Andenæs i et innlegg på Facebook der videoen ble delt.


Politiet risikerer fengsel

Spesialenheten opplyser til Nettavisen at de har et «håp» om få avsluttet saken før jul.

– Hvilken straffebestemmelser kan komme til anvendelse i en slik sak?

– Aktuelle straffebestemmelser i den foreliggende saken vil være straffeloven paragraf 228 om legemsfornærmelse og straffeloven paragraf 325 første ledd nummer én om grov uforstand i tjenesten, sier Camilla Lie i Spesialenheten.

De minst alvorlige legemskrenkelsene – legemsfornærmelsene – er straffbare etter straffeloven paragraf 228. Loven har en strafferamme med bøter eller fengsel inntil ett år.

Oslo politidistrikt har ikke svart på om politibetjentene er tatt ut av tjeneste.

Vet du noe om denne saken? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere