NA24.no

Politiaksjon mot flere spisesteder på Gjøvik og Toten

Sist oppdatert:

Tirsdag ettermiddag opplyste politiet at de gjennomførte en samordnet aksjon mot flere spisesteder og privatadresser på Gjøvik og Toten, melder Oppland Arbeiderblad.

Bakgrunnen var mistanke om kjøp, oppbevaring og salg av narkotika. Matilsynet og Skatteetaten gjennomførte i samme aksjon tilsyn på de aktuelle spisestedene.

Politiet foretok ransaking i lokalene.

- Jeg ønsker foreløpig ikke å gå ut med hvilke restauranter det gjelder eller hvor mange det er, sa påtaleansvarlig politiadvokat Johan Petter Bærland til Oppland Arbeiderblad.

I 18-tida var aksjonen avsluttet, uten funn av betydning fra politiets side.

– På spisestedene ble det ikke funnet narkotika i det hele tatt. Hjemme hos tre av de siktede fant vi minimale mengder hasj, fortalte Bærland.

Fem pågrepet

Aksjonen startet i 13-tida tirsdag. Fem personer ble pågrepet. De er siktet for narkotikalovbrudd.

- Restaurantene vi ransaker er steder de fem har tilknytning til på ulike måter. Tre av de siktede er direkte involvert i driften, sa Bærland til OA.

- Har restaurantene felles eierskap?

- Det er litt ulikt eierskap, men man kan si det er samme miljø, med forbindelse mellom alle de involverte personene. Hva slags miljø vil jeg foreløpig ikke gå inn på.

Kan bli flere siktede

Bærland fortalte at det var en narkotikaetterforskning som førte til aksjonen. Etterforskningen har pågått over noe tid.

Han sa det gjelder flere typer stoffer.

På spørsmål om politiet mistenker at det har vært salg av narkotika fra restaurantene, svarte han at det er noe de undersøker.

- Det er én mulig teori i etterforskningen, sa han.

Politiet vurderer å framstille de siktede for varetektsfengsling. Bærland utelukker ikke at videre etterforskning også kan avdekke flere aktører.

– Selv om det ikke ble beslag av betydning i dag, har vi annen informasjon i saken. Vi går i gang med avhør av de siktede i kveld, og gjør så opp status onsdag. Da vil vi vurdere om det fortsatt er grunnlag for varetekt, sa Bærland tirsdag kveld.

Undersøker råvarer og økonomi

Mattilsynet og Skatteetaten samarbeidet med politiet om aksjonen.

– Vi mener det er rimelig grunn til å undersøke forhold knyttet til blant annet kvalitet og sporbarhet på råvarer, og økonomiske forhold som innberetning av inntekter og betaling av skatt. Mistenker vi narkotikahandel, er det også naturlig å undersøke hvor pengene tar veien, uttalte Johan Petter Bærland.

Mattilsynet kunne tirsdag kveld opplyse til OA at de kontrollerte tre spisesteder; ett i Gjøvik og ett i hver av Toten-kommunene.

De valgte å stenge det ene spisestedet på Toten på grunn av blant annet dårlig hygiene.

Bedervet kjøtt

- Det var veldig urent på kjølelager, matlager og kjøkken. Det var også urene beholdere til å ha mat i, og oppvaskkummen var tett, så de brukte en balje til å vaske opp i. Svamper og oppvaskfiller var veldig urene, forteller avdelingsleder Bente Fauske i Mattilsynet.

- Videre fant vi en del bedervet kjøtt, noe gammelt kjøtt og noe kjøtt uten sporbarhet. I tillegg fant vi muselort på et lagerrom, fortsetter hun.

Fauske sier det er opp til virksomheten når de kan åpne igjen.

- Vi foretar en ny inspeksjon når de har ryddet opp, sier hun.

Ved de to andre spisestedene fant Mattilsynet bare mindre alvorlige forhold.

Saken oppdateres.

Les flere saker i Oppland Arbeiderblad.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere