NA24.no

Politiet aksjonerte mot Yara-kontor i Sveits

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)
Mistenkes for å ha vært sentralt i korrupsjon.

I lengre tid har politienheten Økokrim etterforsket gjødselkjempen Yara for korrupsjon. Selskapet selv har også satt i gang en intern granskning, der utbetalinger til personer i India og Gaddafis Libya er sentralt.

Utbetalt i to omganger
Ifølge Dagens Næringsliv har Yaras datterselskap i Sveits blitt ransaket etter mistanke om at kontoret har blitt brukt som kanal til å betale ut bestikkelser i India og Libya. Yara datterselskap i Sveits, Balderton, er et heleid tradingselskap for Yara. I to omganger – i 2006 og 2010 – har Yara betalt tilsammen 1,1 milliarder kroner for det sveitsiske tradingselskapet, som lenge ble ledet av tyrkiske Nejdet Baysan.

Tidligere i år forsvant Nejdet Baysan og to andre ledende ansatte fra selskapet. De skal ha startet konkurrerende virksomhet. Ifølge Yara er det ingen sammenheng mellom avgangen og Økokrims beslag hos datterselskapet, skriver Dagens Næringsliv.

Satt i gang libysk forskning
I midten av april var Yara ute å meldte om at det er satt i gang etterforskning av en annen del av selskapet internasjonale satsing, nemlig samarbeidet med Gaddafis stateide gjødselselskap. I joint-venturet Lifeco har Yara en 50 prosents eierandel.

Yara sier mistankene er knyttet til pengeutbetalinger til tredjeparter før det libyske samarbeidsselskapet ble etablert i 2008.

Senere har Økokrim tatt ut siktelse mot Yara International for overtredelse av Straffelovens paragraf 276a, jf. Paragraf 276b. Siktelsen gjelder utbetaling av 1 millioner dollar, eller 5,5 millioner kroner, til en person knyttet til et indisk prosjekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere