NA24.no

Politiet bekymret for slaveri i norsk bilvaskbransje

Politiet og Arbeidstilsynets «Operasjon Vaskebjørn» avdekket bilvaskere som tjener 19 kroner timen og bor på vaskehallen.
Politiet og Arbeidstilsynets «Operasjon Vaskebjørn» avdekket bilvaskere som tjener 19 kroner timen og bor på vaskehallen. Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Politiet og Arbeidstilsynet har avdekket omfattende mangler ved 100 bilvaskehaller her i landet. De mener det foregår slaveri i bransjen.

– Vi har møtt folk som har tjent 19 kroner timen. Dette er slaveri, sier politioverbetjent Alf-Magne Fredriksen til Dagens Næringsliv.

Tilsynet har avdekket at flere av de ansatte bor på bilvaskeriene. Politiet og Arbeidstilsynet har kontrollert 100 vaskehaller de to siste årene i «Operasjon Vaskebjørn». Arbeidstilsynet har gitt 390 pålegg så langt i år.

– Minstekravene er ikke oppfylt i en eneste kontroll, sier seniorinspektør Knut Morten Alvestad i Arbeidstilsynet.

Alvestad mener kundene bør tenke seg om hvis de blir møtt i hallen av tre– fire personer som kaster seg over bilen.

– Kundene er ressurssterke mennesker som vasker bilene sine for 150 kroner. Hvor langt tenker vi? Her har vi et samfunnsproblem, sier han.

– Ofte har vaskerne kommet seg inn til Spania og Italia ved hjelp av menneskesmuglere, sier han.

Agenter loser dem ifølge Alvestad videre til Norge på en Ryanair-billett. Her lokkes de papirløse, som ofte har satt seg i gjeld, med gode jobbmuligheter.

– Tidligere har jeg brukt begrepet «moderne slaveri» om det vi har sett i byggebransjen. Nå ser vi et moderne slaveri innen bilpleie, sier Alvestad.

Ofte finner tilsynet kvitteringer som viser at det meste av pengene sendes til familien i hjemlandet.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere