NA24.no

Politiet får tortur-kritikk

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Sist oppdatert:
Den europeiske anti-torturkommisjonen CPT kritiserer politiets behandling av de Nokas-tiltalte, og sier at fotlenkene bør fjernes umiddelbart.

Torturkommisjonen besøkte fengselet i Stavanger i oktober. Der snakket de med flere av fangene, blant annet om bruk av fotlenker. John Christian Eldens klient Erling Havnå var en av dem CPT (Council of Europe Anti-Torture Committee) snakket med.

I et brev til Justisdepartementet refser CPT behandlingen fangene får. I brevet skriver CPT følgende om Nokas (oversatt fra engelsk):

«Ved Stavanger fengsel intervjuet delegasjonen tolv fanger som satt i varetekt i den såkalte Nokas-saken. Den lange perioden med isolasjon som disse fangene har gjennomgått, kombinert med rutinemessig bruk av håndjern og fotlenker (til og med i rettslokalet), transportproblemer, kroppsvisitering to ganger om dagen i rettslokalet, og konstant bytting av fengselsceller, kan svekke fangene mentalt, og har allerede ført til åpenbare skade på den mentale helsen til flere av dem. Den systematiske bruken av fotlenker kan ikke forsvares og bør avsluttes. I tillegg ønsker delegasjonen å påpeke at fangene bør ha tilgang til lege.»

På grunnlag av dette brevet ba John Christian Elden ba om at fotlenkene må av innen retten igjen blir satt mandag. Dommer Helge Bjørnestad sa at retten vil komme tilbake til spørsmålet hvis ikke politiet selv har gjort noe med dette i løpet av helgen.

Bruk av fotlenker i Nokas-saken har vært gjenstand for mye diskusjon. Flere av forsvarerne har tidligere tatt til orde for at de må av. Politiet har så langt holdt fast på at de må brukes av sikkerhetsmessige årsaker.

- Jeg er meget godt fornøyd med at kommisjonen nå også griper inn mot tortur i norske rettssaler, og regner med at det nå blir en endring på dette fremover, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Han sier at CPT også har avvist Justisdepartementets forsøk på å begrunne bruk av fotlenker, og viser til den klare anbefalingen som ligger i dette.

- Bruk av fotjern i norske rettssaler hører intet steds hjemme, sier han.

Tre ganger før har CPT (Council of Europe Anti-Torture Committee) vært i Norge for å se om Norge bryter menneskerettigheter, og hver gang har Norge fått påpakninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere