*Nettavisen* Økonomi.

Politiet ga stjålne nøkler til vanekriminell - leilighet rasert og tømt for verdier

FÅR ERSTATNING: Moren gikk til sak mot Oslo politidistrikt etter at en etterforsker utleverte nøkkel til feil person. Foto: Tommy H. S. Brakstad

Tabben kostet politiet en kvart million.

03.02.15 20:32

En gruppeleder for etterforskning ved Oslo politidistrikt utleverte nøkler til en leilighet til en kriminell i 2012.

Tabben resulterte i at mannen tok seg inn i leiligheten og stjal en rekke verdigjenstander og identitetspapirer. I tillegg ble leiligheten rasert. Den 23 år gamle mannen har et langt rulleblad.

Moren til mannen som eide leiligheten, framsatte et krav om erstatning på 265.000 kroner, men Oslo politidistrikt og Politidirektoratet avfeide kravet.

Da nye opplysninger havnet på bordet, ba Oslo politidistrikt direktoratet vurdere saken på ny.

Nå, tre år senere, har moren vunnet fram. Oslo politidistrikt må betale 262.500 kroner som erstatning.

Hard kamp
– Saken har vært en krevende kamp, men jeg har hele tiden visst at jeg gjorde det eneste riktige, sier moren til Nettavisen.

Hun ønsker å være anonym av hensyn til egen sikkerhet.

– Jeg har slåss mot et system hvor det er begått en feil. Det kan virke som de støtter hverandre for å skjule feilen. Politiet er avhengig av å beholde befolkningens tillit, fortsetter hun.

Nøklene som var stjålet, ble beslaglagt da mannen ble arrestert for å ha stjålet en bil og for brudd på våpenloven. En etterforsker ved Oslo politidistrikt utleverte de så til mannen igjen.

Politimannen skal ha benektet dette, men ifølge politiets eget utkvitteringsskjema stod han bak utleveringen av nøkkelen.

Henlagt
Moren har også anmeldt etterforskeren til Spesialenheten for politisaker, men denne saken er henlagt.

– Vi er ferdig med saken, og kommer ikke til å ta den videre. For meg har dette vært et skuffende møte med politiet. Nå må politiet få på plass bedre rutiner for håndtering av beslag, sier hun.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Oslo politidistrikt skriver i en E-post til Nettavisen at erstatningspørsmålet har vært grundig vurdert.

– Vi kom til at vilkårene for erstatning ikke forelå. Politidirektoratet har imidertid kommet til en annen konklusjon enn politidistriktet, noe vi selvsagt tar til etterretning. Erstatningen er utbetalt, skriver rådgiver Lars Christian Hoff i Oslo politidistrikt.

– Spesialenheten har også vurdert sakens strafferettslige side, og henla saken med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå et straffbart forhold, fortsetter Hoff.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag