Politiet og taxibransjen har lenge stått hardt på at Uber er ulovlig i Norge, skriver Dagens Næringsliv.
Uber har svart med at de opererer i en gråsone.
Les også: - Politiets nye taktikk får Uber-sjåførene til å rømme
60 sjåfører har blitt avskiltet i Oslo, men det har det ikke foreligget noen rettskraftig dom før i oktober. I Drammen tingrett ble en mann i 40-årene dømt for brudd på Yrkestransportloven etter å ha kjørt 1145 oppdrag for Uber.
– Jeg mener dette er en faktisk avklaring, sier politinspektør Ole Rasmus Knudsen (38) ved påtaleavsnittet på Seksjon for trafikk- og sjøtjeneste til DN.
Men - selv om politiet har mulighet til å forsøke å straffe passasjerer for medvirkning, vil de ikke prioritere dette.
- Den prioriteringen står fortsatt, ifølge Knudsen.
Les også: Uber-sjåfør fortviler: - Prisen er latterlig lav, selv kundene ler
- Uten løyve er det ulovlig
Uber har lenge vært under press. Først ble det kjent at Samferdselsdepartementet har slått fast at kjøring uten løyve er - og kommer til å forbli - ulovlig.
Så kom beskjeden om at politiet i Oslo har begynt å inndra førerkortet til sjåfører som kjører for tjenesten. I motsetning til avskiltingen nevnt over, har dette noe som virkelig har sendt sjokkbølger inn i miljøet.
- Latterlig lav
Det største problemet med tjenesten sett gjennom Uber-sjåførenes briller, har vært økonomisk:
- Startprisen på 30 kroner er latterlig lav, til og med kundene ler litt av hvor billig det er. Vi får heller ikke betalt for venting. Du ankommer en adresse, men kunden har særlig på kveldstid god tid og man kan sitte og vente i lang tid. Dette er ubetalte minutter. Kundene bør betale fra oppmøte på gitt adresse.
- Mer enn 75 saker
Nettavisen har vært i kontakt med advokat Jens-Henrik Lien hos advokatfirmaet Mageli:
- Jeg har håndtert mer enn 75 saker som omhandler Uber-sjåfører, ikke alle havner i rettssystemet. Mange velger å akseptere det forelegget de har fått, det er opp til hver og en sjåfør, sier advokaten til Nettavisen.
- I 10-15 saker har sjåførene vært uenige i forelegget og venter på at saken skal i rettssystemet.
Lien understreker at han ikke kan uttale seg på vegne av selskapet, men han mener at ingen av sakene så langt er en avklaring på skyldspørsmålet.