NA24.no

Politiet skal fortsatt bære våpen

UTVIDET: Frem til 15. februar vil vi se bevæpnet politi.
UTVIDET: Frem til 15. februar vil vi se bevæpnet politi. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringen sier ja til videre bevæpning av politiet og har forlenget dette inntil 15. februar neste år.

Regjeringen sier ja til videre bevæpning av politiet som følge av trusselbildet i Norge. Tillatelsen er forlenget inntil 15. februar neste år.

Det opplyser Justis- og beredskapsdepartementet onsdag kveld.

– Politidirektoratet har bedt om en forlengelse av den midlertidige bevæpningen av uniformert innsatspersonell. Regjeringen har vurdert dette. Justis- og beredskapsministeren har samtykket til å forlenge bevæpningen inntil 15. februar 2015, sier statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp).

Trusselvurdering

Bevæpningen kom som følge av trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste og Felles kontraterrorsenter 31. oktober, der blant annet politipersonell er angitt som en aktuell målgruppe for en terrorhandling.

– Politidirektoratet vurderer fremdeles at trusselen mot polititjenestepersoner er så alvorlig at de ikke anser den ordinære bevæpningspraksisen som tilstrekkelig, heter det i en melding fra Justisdepartementet.

SV kritisk

Bevæpningstillatelsen gjelder uniformert innsatspersonell i tre kategorier: IP1 (beredskapstroppen), IP3 (politidistriktenes utrykningsenheter) og IP4 (øvrig innsatspersonell med årlig trening og godkjenningsprøve for tjenestevåpen).

SV-nestleder nestleder Bård Vegar Solhjell var ikke orientert om forlengelsen av bevæpningen før NTB ringte ham onsdag kveld. Han er kritisk til at justisminister Anders Anundsen forlenger den midlertidige bevæpningen av politiet uten å orientere Stortinget.

– Jeg synes det var en tynn begrunnelse sist at å bevæpne alle politifolk er et godt svar på en diffus global trussel, sier Solhjell til NTB.

Flertall mot

Solhjell er kritisk til justisministerens framgangsmåte og frykter at det som nå omtales som midlertidige tiltak, kan bli en langvarig ordning.

I en fersk undersøkelse sier 55 prosent av nei til permanent bevæpning av politiet. Samtidig var 38 prosent for dette, ifølge undersøkelsen som Norstat utførte for NRK.

Arbeiderpartiet har gjort det klart at de vil stemme for et representasjonsforslag fra Venstre, og dermed er det flertall på Stortinget mot generell bevæpning. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere