Gå til sidens hovedinnhold

Politikere krever svar etter ny artikkel om DNB

Stadig nye opplysninger knyttet til DNBs virksomhet i Luxembourg får finanspolitikere fra SV, Ap, Sp og KrF til å kreve «tydelige svar».

Det kommer stadig nye opplysninger knyttet til DNBs virksomhet i Luxembourg, mener finanspolitikere fra SV, Ap, Sp og KrF. Nå krever de «tydelige svar» av Norges største bank.

– Det danner seg et visst forklaringsbehov for allmennheten i lys av dette, og det imøteser jeg, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til Aftenposten.

Han reagerer på opplysninger i avisens artikkel lørdag, hvor det framgår at konsernsjef Rune Bjerke i 2007 lovet finansminister Kristin Halvorsen (SV) full gjennomgang av alle rutiner ved datterselskapet i Luxembourg. Helt siden avsløringen om at datterbanken hadde hjulpet kunder med å opprette selskaper i skatteparadis, har Bjerke sagt at han ikke kjente til denne siden ved virksomheten.

Banken opprettholdt det omstridte tilbudet i tre år etter 2007.

Krever full klarhet

Senterpartiets Geir Pollestad (Sp) vil ikke trekke «for harde konklusjoner», men finner det oppsiktsvekkende at skatteparadis-virksomheten ikke ble oppdaget hvis alle rutiner ble gjennomgått i 2007.

– Dette er en alvorlig opplysning, og det skaper ytterligere usikkerhet om hvordan denne saken egentlig er håndtert, sier finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet.

– Det virker som om DNB fikk med seg alvoret i saken i mye større grad enn de har gitt inntrykk av tidligere, kommenterer SVs Snorre Valen.

DNB: Ikke noen nyhet

I en epost til Aftenposten viser informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til granskningen advokatfirmaet Hjorth har gjennomført av Luxembourg-virksomheten. «Hjort har hatt full innsikt i alle relevante dokumenter, og har også intervjuet alle involverte om denne saken. De har ikke funnet noe kritikkverdig ved DNBs håndtering av saken dere spør om nå», skriver han.

– Vi ønsker å presisere at DNB allerede i 2007 i Dagsrevyen kommuniserte at vi skulle gå gjennom rutinene. Verken dette faktum eller styreprotokollen hvor dette omtales er noen nyhet, sier Westerveld til NTB.

Omtalt av Hjorth

Overfor NTB understreker han at Hjorth har fått det aktuelle styrereferatet – og at det er omtalt i rapporten advokatfirmaet skrev etter granskningen: «Konsernledelsen ble informert om de tiltakene som var iverksatt, og det ble også gitt en orientering om saken til styret i DNB ASA», skriver Hjorth.

«Vi legger til grunn at Aftenposten legger vekt på å presentere fakta på en korrekt måte før de innhenter kommentarer fra politikere og andre eksperter», kommenterer informasjonsdirektøren i en epost som er sendt NTB og Aftenposten.

Kommentarer til denne saken