Gå til sidens hovedinnhold

Politikere raser etter bankkaos

Ap, FrP og Høyre samstemt i slakt av norske banker.

Hva gjør du når du oppdager at banken ved en feiltakelse har tømt kontoen din og påsken står for døren? Svaret for mange vil være å kontakte banken for å få feilen rettet.

Det hjelper imidlertid lite når samtlige bankansatte har tatt påskeferie, slik flere av NA24 og Nettavisens lesere har erfart.

- Kan du ikke låne av noen?
De få som fikk kontakt med banken sin i påsken ble ikke mye lykkeligere.

- Vi kan ikke hjelpe deg før over påske, i mellomtiden kan du vel låne penger av noen? var den smått fantastiske beskjeden flere bankkunder fikk.

Har du tips? Send det inn her

Måtte betale dobbelt
Det var en feil hos systemleverandøren EDB Ergogroup som gjorde at kunder i flere banker ble stående uten penger i påsken. Årsaken var at enkelte varekjøp i perioden 16. - 20. april ble registrert dobbelt, tredobbelt og opp til seksdobbelt på den enkeltes konto.

De fleste norske banker stenger alle servicetjenester på helligdager og kunder som har fått doble eller triple belastninger får ikke tilbakeført pengene før tidligst tirsdag kveld. Flere har derfor måttet gå blakke gjennom påsken.

Finanstilsynet må ta grep
Ansvarlig redaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum er lite imponert. I kommentarartikkelen «Bankene skal ha bank» krever han at Finanstilsynet snarest tar grep. Han mener kortproblemene i påsken må få følger og Stavrum får støtte fra både Ap, Høyre og Frp.

- Det som har skjedd i påsken er uakseptabelt. De elektroniske betalingssystemene er en av livsnervene i den norske økonomien og noe vi alle sammen er svært avhengige av. Derfor er det alvorlig når så mange opplever at ting ikke fungerer, sier leder av Finanskomiteen på Stortinget Torgeir Micaelsen (Ap) til NA24.

Også Micaelsen mener hendelsen bør få etterspill.

- Finanstilsynet må på banen og foreta en gjennomgang av bankenes rutiner, sier Micaelsen.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner og FrPs finanspolitisk talsperson Ulf Leirstein stemmer i.

- Dette er helt uakseptabelt. Fridager er ingen unnskyldning. Banktjenestene er en del av vår infrastruktur. Beredskapen bør være bedre enn det vi har sett denne påsken, sier Sanner.

- Det kaoset mange bankkunder har opplevd i påsken er helt urimelig. I dag må man kunne forvente at slike forhold ikke oppstår, og at bankene har reserveløsninger som kan takle slike problemer. Finanstilsynet må nå aktivt engasjere seg og sørge for at banknæringen forbedrer både systemene og servicen. Det er bankene selv som ønsker at vi som kunder i størst mulig grad skal bruke elektroniske tjenester. Da må de i det minst sørge for at de er tilnærmet ufeilbare, sier Leirstein.

Følger situasjonen
Finanstilsynet har fulgt situasjonen tett siden problemene dukket opp for alvor onsdag 20. april.

- Vi har mottatt og er i ferd med å motta ytterligere rapporter fra bankene, EDB Ergo Group og NETS. De vurderes nøye etter hvert som de kommer inn. Det synes som om problemene skyldes nettverksproblemer hos EDB knyttet til dekningskontroll, opplyser kommunikasjonsdirektør Kjetil Karsrud.

EDB Ergo Group har ikke svart på NA24s henvendelser

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre