Gå til sidens hovedinnhold

Politikere vil bygge kirke til 90 millioner i Sola sentrum – folk sier nei i meningsmåling

– Det er et stort demokratisk problem, sier aksjonsleder.

Planene om en ny kirke i flyplasskommunen Sola har satt sinnene i kok hos innbyggerne.

Kommunen har vedtatt å bygge en ny kirke i sentrum som er estimert til å koste rundt 90 millioner. Byggingen skal i hovedsak dekkes av skattepenger.

Det har fått innbyggere i kommunen til å reagere kraftig. På Facebook har gruppen «Nei til bygging av ny kirke til 90 millioner i Solakrossen» i skrivende stund 1377 medlemmer.

Jona Lea er initiativtaker til aksjonsgruppen bak Facebook-siden som har satt seg som mål å stoppe utbyggingen.

– Nå må politikerne ta til fornuft. Nå har Sola-folket sagt at de ikke vil ha kirke, og vi har prøvd å påvirke politikerne på mange måter, senest i går på folkemøtet, men de vil foreløpig ikke lytte til oss, sier Lea til Nettavisen.

66 prosent er imot

For å understreke poenget, samlet aksjonsgruppen inn penger til en spørreundersøkelse som skulle gi svar på hva befolkningen ønsket.

Undersøkelsen, som er utført av Ipsos MMI, viser at 66 prosent av innbyggerne er imot byggingen av ny kirke i Sola sentrum. 21 prosent er for og 13 prosent vet ikke.

– Jeg er veldig sterkt imot at vi som skattebetalere skal betale for en kirke som bare et fåtall bruker, en kirke som er ekskluderende for andre religioner og for oss som ikke tror. Skal vi bygge noe, bør det være for alle, sier Lea.

Les også: Voksende katolsk kirke får ny katedral i Norge

– Bekymringsverdig

Antall døpte i Sola kommune sank fra 111 til 59 fra 2012 til 2015. Det gjennomsnittlige fremmøtet på alle gudstjenester samlet sank fra 134 i 2012 til 128 i 2015.

– Det er altså en nedgang i antall kristne som bruker kirken. Jeg mener at det at politikerne inngår en hestehandel og ikke klarer å reversere det når folket har sagt sitt, er et stort demokratisk problem, fortsetter initiativtakeren.

Han sikter til at flertallspartiene i kommunen inngikk en avtale om samarbeid før budsjettforhandlingene i 2015. For å sikre politisk flertall i kommunen, lovet de å gi hverandre en fordel de ellers ikke ville fått gjennom: KrF får kirke, Høyre får privatisere sykehjemsmaten og Venstre får lekeplass i sentrum.

(Artikkelen fortsetter under)

– At politikerne ikke tar hintet om at oppegående folk på Sola bryr seg om det og ser det annerledes enn dem, er bekymringsverdig. Politikerne handler ikke i tråd med folket de er satt til å styre. De er så opphengt i den politiske hestehandelen at de ikke hører.

Og denne: Vet du hva som skjer når du melder deg ut av kirken?

Kjenner seg ikke igjen

Lea mener Solas politikere har inntatt en arrogant holdning i saken. Ordfører i Sola kommune, Ole Ueland (H) tar sterkt avstand fra påstandene om en hestehandel.

– Jeg har gått til valg med et valgprogram på at vi skal bygge ny kirke i Sola. Det har vært behov for dette i mange år, og det bør ikke overraske noen at jeg jobber for å gjennomføre valgløftene våre. Det har ikke noe med hestehandel å gjøre, det har å gjøre med at man holder det man lover. Vanligvis får politikere kjeft for at vi ikke holder valgløftene våre. Nå får vi kjeft for at vi holder dem. Det er spesielt, sier Ueland til Nettavisen.

Han kjenner seg ikke igjen i Leas påstander om at politikerne er arrogante, og mener edet er en naturlig og sunn reaksjon at innbyggerne bekymrer seg om kommuneøkonomien.

– Kan ikke styre etter meningsmålinger

– Jeg har sagt at vi ikke kan styre kommunen etter meningsmålinger. Hvis meningsmålingene skulle styrt, hadde Storbritannia fortsatt vært medlem av EU og Trump hadde ikke vært president. Vi som er folkevalgte må vurdere hva slags behov det er i kommunen og ta avgjørelser ut fra det, fortsetter han.

– Med tanke på de økonomiske utfordringene Sola kommune står overfor – er dette en fornuftig bruk av skattepenger?

– Vi mener at vi kan forsvare å realisere et sånt bygg. Kommunens økonomi er utfordrende, og vil bli enda mer utfordrende i 2017 fordi Sola har fått noe høyere arbeidsledighet og lavere skatteinntekter. Likevel skal vi legge frem budsjetter som går i balanse, og som viser at vi kan håndtere investeringene våre. Vi har vært en vekstkommune i mange år og derfor er det behov for en ny og større kirke.

Ordføreren sier bakgrunnen for at den nye kirken ønskes bygget, er at den nåværende Sola kirke er for liten. Kirken ble bygget i 1955 og da bodde det rundt 6000 innbyggere i kommunen. Nå ligger tallet på 26.000.

– Den er for liten til begravelser og vielser og er for liten til å drive aktiviteten som menigheten driver i Sola kommune. De har tilbud for unge og eldre på dagtid og kveldstid, åpen barnehage, rusfritt ungdomstilbud og eldrekafé.

I tillegg kommer ønsket om å gjøre Sola sentrum større og mer attraktivt.

(Artikkelen fortsetter under)

– Kan ikke bygge kirke i en sånn tid

Jone Lea er uenig i prioriteringene.

– Det må være måte på å bruke så mye penger i en sånn tid. Det blir sagt at vi trenger en ny kirke, men den er ikke for liten. Vi har vært på gudstjenester, og det har ikke vært halvfullt en gang. Det er i tillegg nesten ingen barn, bare eldre folk. Vi kan ikke bygge en kirke i sentrum i en sånn tid vi er inne i.

Han stiller også spørsmål ved hva kirken faktisk vil koste til slutt.

– 90 millioner kroner er minimum. Kostnadsrammene er 90 millioner kroner. Menigheten selv skal bidra med åtte millioner, fire millioner kroner i dugnadsinnsats og fire millioner kroner i dugnadsinntekter. Dette er tullenummer. De har ikke tatt med tomten midt i sentrum som er verdt 20 millioner kroner og som de får gratis av kommunen. Struktur og rekkefølgekostnader er heller ikke tatt med. Det er vanskelig for noen å si eksakt, men grove anslag tyder på at det er snakk om flere titalls millioner i tillegg.

Human-Etisk Forbund kritiseres for å bidra

Human-Etisk Forbund bidro med 15.500 kroner til spørreundersøkelsen, noe de fikk kritikk for av sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Lars Helle.

«Det som er det pussige er hvor fort organisasjonen ser rødt hver gang det handler om at den gamle statskirken skal begunstiges», skriver han i en kommentar på Stavanger Aftenblad sine nettsider.

«Vi får nesten si at det heldigvis ikke er andre trossamfunn som får merke den samme vreden. Det ville iallfall vært oppsiktsvekkende dersom HEF hadde gått inn med samme engasjement og pengesum i protest mot en ny moské.»

Kjetil Nordbø, lokallagsleder i Human-Etisk Forbund i Stavanger slår tilbake:

«Å bygge en kirke til over 90 millioner kroner for en stadig mindre menighet når kommunen allerede har mange kirker, er ikke god styring av fellesskapets midler.» skriver han i svaret hos Stavanger Aftenblad.

Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund, fyrte tirsdag løs på Facebook:

«Uansett hvor stille Human-Etisk Forbund sitter i båten, så er det ikke den lille ting som blir bevis på hvilken ondskap HEF står for. De vil, som kjent, ikke en gang la barn få vite hva jula står for. Og adventstiden har ikke ennå ikke begynt.» skriver han om at forbundet støttet aksjonsgruppens meningsmåling.

Les også: 15.000 har meldt seg ut av kirken på fire dager

Og denne: HEF fikk medlemshopp etter kirkens nettbaserte utmeldingstjeneste

Se flere bilder av den nye kirken under.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken