Gå til sidens hovedinnhold

Politisk kaos kan skape forakt blant velgerne i Sverige og Storbritannia

Velgerne ville kvitte seg med Stefan Löfven og få Storbritannia ut av EU. Politisk kaos kan torpedere begge deler.

Mens de borgerlige norske politikerne låser seg inne på Granavolden og ikke kommer ut før de er enige, så råder det fullstendig politisk kaos i to av våre viktigste samarbeidsland.

Begge landene har politikere som ikke evner å finne levedyktige kompromisser.

I Sverige er kaoset komplett når den moderate høyresiden ikke vil danne regjering med Sverigedemokratene, mens Vänsterpartiet først ikke vil være stemmekveg for en Stefan Löfven-regjering de ikke får innflytelse på.

Nå tyder mye på at Vänsterpartiet likevel biter tennene sammen og stemmer blankt. Dermed får Sverige en statsminister som velgerne ikke ønsket.

Like nedslående for velgerdemokratiet er det politiske spillet som nå pågår i Storbritannia. Velgerne ønsket Brexit, men ulike politiske ønsker om hva Brexit skal inneholde, gjør at det for øyeblikket ikke er flertall for noe som helst.

Les også

Vänsterpartiet vil sikre støtte til Stefan Löfven som statsminister

Felles for Sverige og Storbritannia er liten vilje til å finne kompromisser. Og politikere som lar fastslåste prinsipper styre sine handlinger. Det kan være lurt for hver enkelt, men det ødelegger velgernes tillit til demokratiet på lengre sikt.

Akkurat nå er det ikke usannsynlig at Sosialdemokratene og Stefan Löfven danner regjering, mens det kan gå mot ny Brexit-avstemning og mulig flertall for å beholde Storbritannia i EU.

Det kommer i så fall neppe til å redusere opprørsviljen blant velgerne som stemte Sverigedemokratene eller UKIP (partiet som frontet Brexit).

I Norge kommer det ofte kritikk mot den lave sperregrensen og misnøye med mellompartier som Venstre og Kristelig Folkeparti. Men de nye erfaringene fra Storbritannia viser at et «to og et halvt parti»-system på ingen måte garanterer stabilitet.

Vi ser det samme i USA: Når frontene først blir polariserte, så kan et toparti-system gå helt i lås. Bare spør de hundretusener av statsansatte som nå ikke får lønn fordi det har låst seg fullstendig mellom president Donald Trump og demokratene i Kongressen.

Et samfunn har som regel mange konfliktlinjer (religion, geografi, økonomiske forskjeller) og konfliktene blir ikke borte selv om de må utspille seg innenfor to store partier.

Norske politikere får ofte kjeft, men når det gjelder kompromissvilje så er de stjerner på den internasjonale himmelen.

Man kan like eller mislike et småpartier får innflytelse. Men så lenge de står på vippen og kan gå til høyre eller venstre, så bidrar det også til å smøre kompromissviljen i de store partiene.

Alle forstår at Venstre og Kristelig Folkeparti er uenige i abortsaken, og at Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti står langt fra hverandre om innvandring og asylpolitikk.

Det samme gjaldt den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg. SV protesterte mot bombingen i Libya, og EØS-motstanderne i Senterpartiet aksepterte å sitte i en svært Europa-vennlig regjering.

Takk og lov for at vi ikke har svenske og britiske tilstander på Stortinget!

PS! Hva mener du? Er du enig i at kompromissvilje er bra, eller savner du politikere som står steilt på sitt? Skriv et leserbrev i vår nye ordning. De beste kommer på forsiden.

Kommentarer til denne saken