*Nettavisen* Økonomi.

Pollestad vil ha aksjeregler for departementstopper

Geir Pollestad, som leder Stortingets næringskomité, har lite til overs for at personer i maktposisjoner eier enkeltaksjer, Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Mens stortingsrepresentanter og statsråder må registrere sine økonomiske interesser i et offentlig register, er det ingen slike krav til toppene i departementene. Det vil Geir Pollestad (Sp) gjøre noe med.

Pollestad, som leder Stortingets næringskomité, synes alle de nevnte gruppene bør ha samme regler. Han har også lite til overs for at personer i maktposisjoner eier enkeltaksjer, skriver Dagens Næringsliv.

– Hvis en måler ut fra mengde makt, er det ingen grunn til å skille mellom oss, statsråder, departementsråder og statssekretærer, sier Pollestad og legger til at det viktigste er åpenhet. I tillegg mener han grensen for å registrere aksjer bør være null, ikke 1G som i dag. 1G er grunnbeløpet i folketrygden og er i dag på 90.068 kroner.

– For departementsråder bør en kunne stille enda strengere krav. De bør ikke eie enkeltaksjer, sier Pollestad, som likevel ikke vil gå inn for et forbud. Han mener blant annet at man må kunne beholde aksjer i en familiebedrift selv om man blir valgt inn på Stortinget.

– Men hvis man ikke må eie enkeltaksjer, bør man avstå fra det.

Avisen har funnet fram til departementstopper som har plassert flere hundre tusen kroner i enkeltaksjer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag