*Nettavisen* Økonomi.

Pølser for 2,5 milliarder

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Ola Nordmann kjøpte pølser for nærmere 2,5 milliarder kroner i fjor. Hva slags pølse du foretrekker påvirkes av alder, geografi og livsfase.

14.07.10 20:00

Hvis du bor alene, spiser du trolig mindre pølser enn resten av Norges befolkning, ifølge en undersøkelse gjort av AC Nielsen på oppdrag for Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Østlandet på pølsetoppen
Livsfase og geografisk beliggenhet har innflytelse på nordmenns pølsevaner. Småbarnsfamilier på Østlandet, med unntak av Oslo, er de desidert største pølsespiserne, viser undersøkelsen.

- Østlandsfamilier med barn oppgir at de spiser pølser 34 ganger i året, mens vi i andre enden av skalaen finner voksne osloborgere uten barn, som oppgir at de spiser pølser bare 21 ganger i året, uttaler matrådgiver Oda Christensen i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Hun tror tidsklemma og de relativt lave prisene er viktige årsaker til at småbarnsfamiliene troner øverst på pølsetoppen.

Flest velger middagspølsa
Norges mest populære pølse er middagspølsa, som hver og én av oss i snitt spiser 19 ganger i løpet av et år.

- Middagspølsa ligger øverst hos de fleste, bortsett fra personer i alderen 15-24 år, østlendinger og uetablerte i alderen 20-39 år. Disse gruppene oppgir at de kjøper mest wienerpølser, sier Christensen.

Det kommer ikke som noen overraskelse på matrådgiveren at både middagspølsa og wienerpølsa er populære. Likevel trekker hun fram grillpølsa som en soleklar sommerfavoritt.

- I sommermånedene er det grillpølsene som selger mest. Undersøkelser vi har gjort viser at så mange som 7 av 10 grillkokker kun går for grillpølser, sier hun.

Mest eksklusivt
De siste årene har salget av eksklusive spesialpølser økt. Løkpølse, bratwurst og chilipølse er favorittene.

- Menn spiser spesialpølser over dobbelt så mange ganger i året som kvinner gjør. I tillegg ser vi at det er flest aleneboere som velger å kjøpe disse produktene, sier Christensen.

Hun tror noen av årsakene til dette er at mange av spesialpølsene selges i trepakninger og ligger litt høyere i pris. – Det kan jo også tenkes at aleneboerne, som oppgir å spise minst pølser årlig, koser seg litt ekstra når måltidet først skal inntas. Jeg vil anbefale alle pølseentusiaster å ta seg litt ekstra tid til å studere det brede og gode pølseutvalget. Det er så mange gode pølser i butikken, hevder Oda Christensen (ANB).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.