NA24.no

Polsjefen: - Vi må sette opp prisene og fjerne utsalg

Vinmonpolet tror de må skru opp prisene om regjeringens forslag til økt taxfree-salg blir vedtatt.
Vinmonpolet tror de må skru opp prisene om regjeringens forslag til økt taxfree-salg blir vedtatt. Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen Mediehuset)
Sist oppdatert:
Regjeringens nye taxfree-forslag kom som lyn fra klar himmel for Vinmonopolet.

Da regjeringen onsdag la frem forslag til revidert statsbudsjett, var kanskje den mest oppsiktsvekkende nyheten forslaget om at tollkvotene skal endres slik at de som ikke handler kvoten med tobakk, kan ta med 1,5 liter vin ekstra.

Det betyr at en vanlig reisende kan ta med seg 4,5 liter vin på utenlandsreiser.

Les også: Nå kan du ta med to flasker ekstra vin på taxfree og harryhandel

Veldig overrasket

Vinmonopol-sjef Kai Henriksen sier til Nettavisen at han ble svært overrasket over forslaget, og mener det kan få store konsekvenser.

- Jeg er veldig overrasket over forslaget som som kommer fra Finansdepartementet, og det vil innebære en betydelig svekkelse av Vinmonopolet. Det undergraver vår økonomi, færre vil benytte oss og gjør oss mindre relevant. Samtidig vil folk drikke mer, sier Henriksen.

Kai Henriksen er skeptisk til regjeringens nye taxfree-forslag.


Henriksen er sjefen som på mange måter har snudd Vinmonopolet til en godt likt bedrift med høyt fokus på kundene.

- Vi er ikke blitt hørt i denne forbindelsen, og dette kom like overraskende på oss som alle andre. Dette vil bety milliontap for Vinmonopolet.

- Resultatet kan bety at vi må øke vår avanse for å dekke inntektstapet. Resultatet blir da dyrere alkohol for folk flest i Norge, og billigere for de som reiser mye, noe som statistisk sett er forretningsmenn i alderen 30-60 år, og det er ikke særlig sosialt heller, sier Henriksen.

Må legge ned utsalg

En annen konsekvens av forslaget er ifølge Henriksen at det kan bli færre nye etableringer for Vinmonopolet, og at flere av dagens utslag kan bli nedlagt.

- Om økonomien vår blir svekket i betydelig grad, kan det føre til to ting: Mindre grunnlag for å etablere nye Vinmonopol i Norge, og for det andre er det en utfordring for de kommunene som har små butikker med lite overskudd. Om innbyggerne på slike steder heller handler på taxfree, kan butikkene gå med underskudd. I Vinmonopolet skal butikkene dekke sine egne kostnader, og store utsalg skal ikke dekke underskudd for små utsalg. Det betyr at de kan bli lagt ned, sier Henriksen.

Vinmonopol-sjefen ønsker ikke å spekulere i om dette vil bli vedtatt i Stortinget.

- Jeg kommer ikke til å jobbe politisk for dette, min oppgave er å opplyse om konsekvensene. Vi er et statlig eid selskap som lydig vil følge det som bestemmes, påpeker han.

- Burde brukt pengene på å sette ned avgiftene

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) er også svært kritisk til forslaget.

- Dette kan fort stå frem som et populært tiltak, ettersom røykingen avtar. Men det er et komplett feil signal å sende, sier generalsekretær Ingunn Jordheim.

- Dette fører til at enda mer av alkoholomsetningen går ut av Norge, ut av kontroll – og utarmer Vinmonopolet.

Foreningen mener heller regjeringen burde brukt pengene forslaget vil koste i reduserte inntekter på å sette ned avgiftene på alkohol på Vinmonopolet.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere