Popcorn Time-forbud betyr ikke at streaming av film er ulovlig i Norge

Tingretten har slått fast at Popcorn Time er ulovlig å bruke i Norge. Det betyr ikke at det er ulovlig å se film fra lugubre strømmetjenester på nett.

Tingretten har slått fast at Popcorn Time er ulovlig å bruke i Norge. Det betyr ikke at det er ulovlig å se film fra lugubre strømmetjenester på nett. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Forbud ble stoppet i Stortinget - og regjeringen har blitt mer fildelings-vennelig.

22.01.18 11:54

Fredag ble det kjent at Økokrim vant frem i saken der de beslagla domenet popcorn-time.no. På domenet var det i utgangspunktet ikke noe ulovlig innhold, men det var blant annet informasjon om hvordan man fikk tak i, og brukte tjenesten.

Rettssaken handlet i utgangspunktet ikke om selve tjenesten, men i dommen slås det fast at brukere av tjenesten bryter åndsverksloven.

Handler om en gråsone

Det har i Norge vært noe uenighet om Popcorn Time faktisk var en ulovlig tjeneste. Årsaken er at tjenesten oppfattes som en såkalt strømmetjeneste (ikke nedlasting), og Åndsverksloven gjør det klart at det å benytte en strømmetjeneste ikke er ulovlig, selv om innholdet du ser skulle vært lagt ut ulovlig.

Derimot er det klart at det er ulovlig å laste ned en film fra ulovlig kilde, og det er ulovlig å lage en strømmetjeneste med ulovlig innhold.

Det betyr for eksempel at du ikke kan holdes ansvarlig for at en video du ser på YouTube er lagt ut uten tillatelse, men går du til Pirate Bay og laster ned ved hjelp av en fildelingstjeneste, så er det ulovlig. Enda verre er det å laste innhold opp til andre.

Utfordringen er at Popcorn Time oppfattes som en strømmetjeneste av brukeren, og gjerne omtales som det i media. Teknologien som ligger bak (en variant av BitTorrent) er derimot grunnleggende den samme som benyttes av Pirate Bay. Det betyr at du reelt laster ned, og deler, en fil - men at den slettes etterpå.

Dommen slår en strek over alle om-at-hvis, og sier at tjenesten er ulovlig.

Det betyr ikke at strømming er ulovlig

Dommen i Follo tingrett betyr derimot ikke at strømming av film fra nett har blitt ulovlig i Norge. Det er bare at måten det skjedde på i Popcorn Time er å anse som fildeling. Det har vært ulovlig i lang tid.

- Brukere som selv ser filmer og TV-serier gjennom Popcorn Time, vil vanligvis selv bidra til denne fildelingen ved at andre brukere kan hente deler av filen fra dem mens de ser på film. Det er denne tilgjengeliggjøringen fra brukerne som Follo tingrett sier utvilsomt er i strid med åndsverkloven, sier sier politiadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim til NTB.

Nytt lovforslag ville gjort det forbudt å bruke rene strømmetjenester.

Nytt lovforslag skulle forby strømming

I april 2017 kom det et forslag til en ny åndsverkslov fra regjeringen, som utvetydig gjør det ulovlig å se film gjennom det som bør være åpenbare piratnettsider. Finner du det på 123gratisfilm.ru så bryter du loven. Er det på YouTube eller Vimeo, så ligger du bedre an.

Det er ikke tillatt å strømme eller på annen måte bruke åndsverk som åpenbart i strid med denne loven er gjort tilgjengelig for allmennheten på Internett. | Lovforslag

Lovforslaget setter også nye retningslinjer for hva slags straff som er passende, i praksis dobbel pris av lovlig bruk.

Trine Skei Grande (V) har nettopp tatt over ansvaret for Kulturdepartementet fra Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Ny lov har aldri blitt godkjent

Den nye åndsverksloven ble derimot aldri behandlet og godkjent av Stortinget.

I Kulturdepartementet, som har ansvaret, har de nettopp fått Trine Skei Grande som ny statsråd fra Venstre.

I den nye regjeringsplattformen sies det ikke mye om opphavsrett. Dermed kan det være naturlig å se nærmere på Venstres partiprogram.

Der står det i klartekst at ikke-kommersiell fildeling skal tillates.

Oppdatert: I en tidligere utgave av denne saken sto det at saken er tilbake til behandling i Kulturdepartementet. Det riktige er at saken fortsatt ligger i Stortinget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.