Portugal tar en «Hellas»

Foto: JOSE SENA GOULAO (Scanpix)

Problemene er langt større enn først rapportert.

Greske myndigheter fikk knallhard kritikk fra EU og det internasjonale pengefondet IMF, da det viste seg at landet underskudd var mye høyere enn de offisielle målingene viste. Nå gjør også Portugal en «Hellas».

En rapport søndag viser at landets underskudd i fjor er på 9,1 prosent av bruttonasjonalbudsjettet (BNP). Landets myndigheter har tidligere rapportert et underskudd på 8,6 prosent av BNP, men i helgen måtte altså statistikkmyndighetene INE krype til korset.

Gjennomgang av EU
Endringene av Portugals offisielle statistikk kommer etter at INE sammen med EUs statistikkkontor Eurostat har fremskyndet en revisjon av Portugals statsregnskap. Fremskyndingene kommer som en konsekvens av at Portugal har bedt om økonomisk hjelp fra EU, etter at landet har havnet i økonomisk uføre.

Samtidig som Eurostat har gått igjennom de økonomiske tallene i Portugal, er embedsmenn fra EU-kommisjonen, IMF og Den europeiske sentralbanken på plass i Lisboa. Også de vil gjennomgå tallene for i fjor. Portugiserne håper nå at de skal få til en lånevatale som innbærer at hjelpen er på plass innen midten av mai.

Skal kutte hardt
Portugals interimregjering har tøffe krav til kutt i offentlige utgifter i år. Landet mål er å kutte årets underskudd til 4,6 prosent av BNP.

En revidering av statistikken fra i fjor, innebærer at den portugisiske regjeringen må kutte enda mer enn tidligere forventet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.