NA24.no

(Scanpix)

Positiv overraskelse fra USA

Sist oppdatert:
Arbeidsmarkedsrapporten forsterker optimismen på børsene.

For fjerde måned på rad var jobbveksten i USA negative, men nedgangen i april er både mindre enn forventet og langt lavere enn de foregående månedene. Ledigheten viser positive tegn.

NA24 - din næringslivsavis

I april forsvant 20.000 navn fra lønningslistene i USA. Det viser arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske handelsdepartementet.

Ledigheten på 5 prosent
Samtidig sank ledighetsraten til 5 prosent i april fra 5,1 prosent i mars.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at jobbveksten ville være på minus 75.000 i april og at ledighetsraten ville øke til 5,2 prosent.

I forkant var det store forventninger til rapporten. Les mer: Blikket vendt mot USA

En ytterligere gjennomgang av arbeidsmarkedsrapporten fra mars viser at jobbveksten i USA ble revidert til et fall på 81.000 fra opprinnelig meldte 80.000. Ledighetsraten forble uendret etter revisjonen.

Bygg- og anleggssektoren
Innen den produserende næringen falt antallet på lønningslistene med 46.000, mens tjenestesektoren kan vise til en vekst på 90.000. Det var i bygg og anleggssektoren flest oppsigelser kom i april, mens mindre konjunkturutsatte sektorer som innen utdanning motvirket noe av denne nedgangen.

362.000 personer kom i arbeid, mens ledigheten falt med 189.000 til 7,6 millioner.

De midlertidige ansettelsene falt med 9.000 i april. Dette blir sett på som en indikator for fremtidig trender innen arbeidsmarkedet.

Den gjennomsnittlige timelønnen steg med 1 cents til 17,88 dollar i april. Oppgangen på 0,1 prosent, var lavere enn forventningene til økonomene som hadde ventet en vekst på 0,3 prosent i timelønnen. Det gir en timeprisvekst på 3,4 prosent det siste året og viser at arbeidskostnadene ikke galopperer.

Pause for sentralbanken
Det faktum at arbeidsmarkedet ikke svekket seg i like stor grad i april kan gi den amerikanske sentralbanken en god grunn til å holde rentevåpenen i ro og ta en pause fra nye kutt. Det kommer imidlertid en ny arbeidsmarkedsrapport før neste Fed-møte i slutten av juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere