NA24.no

Positivt fra USA

Foto: Alex Brandon (AP)
Sist oppdatert:
Nye anslag overrasker økonomene.

Den første revideringen av bruttonasjonalproduktet for USA viser at de amerikanske myndighetene ikke gjør endringer i sine beregninger.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed beholder de anslaget som viser en nedgang på 1 prosent for andre kvartal.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg at BNP ville falle med 1,5 prosent.

Den amerikanske økonomien har vært i en resesjon siden desember 2007. Det bestemmes av en egen komité i USA. Den tekniske definisjonen av en resesjon er to kvartaler på rad med et fall i bruttonasjonalproduktet, men National Bureau of Economic Research i Cambridge benytter en bredere definisjon av hva en resesjon er.

I første kvartal falt BNP med 6,4 prosent, og fulgte opp et fall på 5,4 prosent i fjerde kvartal 2008. I tredje kvartal samme år var nedgangen i bruttonasjonalproduktet på 2,7 prosent.

Tallene fra det amerikanske handelsdepartementet viser at lagerbeholdningen falt med 159,2 milliarder dollar i andre kvartal. Det er en revidering fra 141,1 milliarder som departementet meldte tidligere. En langt større nedgang i lagerbeholdningen i andre kvartal kan gi en noe lavere nedjustering av lagrene i tredje kvartal, og det kan bidra til økonomisk vekst.

Økonomene mener at den amerikanske økonomien allerede i sommer har kommet på bedrings vei og de største optimistene tror at veksten kommer tilbake allerede i tredje kvartal.

GDP - USA
Gross Domestic Product. Tilsvarer bruttonasjonalprodukt (BNP) i Norge. Det mest brukte målet for (veksten i) samlet verdiskapningen i et land, inkludert både privat og offentlig forbruk samt investeringer, tillagt eksport, men fratrukket import. Målet er pengeverdi.

I USA kommer tallet i tre versjoner, først et anslag (advanced), så et foreløpig tall (preliminary) og til slutt et endelig tall (final). I USA fokuseres det mest på kvartalsvise tall som viser en årlig endringstakt. Fokus er på realveksten, altså korrigert for prisvekst.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere