NA24.no

Posten truer SAS

Sist oppdatert:
Posten vet ikke om de skal le eller gråte over tjenestene SAS Braathens leverer. 200 millioner kroner står på spill.

- Det er mulig vi dropper SAS Braathens-avtalen når den går ut i andre halvdel av året. Vi er i konkrete forhandlinger med nye aktører, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten.

Mandag la Posten Norge frem førstekvartalstallene og statskjempen får en god start på året med et resultat før skatt på 329 millioner kroner, som er 22 millioner kroner bedre enn samme periode i fjor.

- Skal jeg le eller gråte når jeg tenker på SAS Braathens, sier Dag Mejdell da NA24 prøver å lokke ut et smil av ham ved be ham tenke på flyselskapet under fotoseansen.

NA24 - din nye næringslivsavis.

SAS Braathens ødelegger
Konsesjonskravene for leveringskvaliteten for A-post fremme over natt skal være 85 prosent. Første kvartal i fjor klarte Posten 85,1, men faller i år ned til 83,7 prosent.

- SAS Braathens styrer dessverre sin egen regularitet. I tillegg opplever vi problemer fra flygeledere. Dette hindrer oss i å klare konsesjonskravet på 85 prosent. Vi er mest opptatt av kvalitet og at vi klarer konsesjonskravene. Vi er derfor nødt til å se på andre løsninger enn SAS Braathens, sier Mejdell.

Konserndirektør Klaus-Anders Nysteen i Posten bekrefter at det er elleve aktører med i en ny budrunde om fremtidig postleveranse.

Verken han eller Mejdell vil kommentere prosessen ytterligere, men Nysteen sier det er både norske og utenlandske aktører med.

- Avtalen er verdt 200 millioner kroner, sier han.

Informasjonssjef i SAS Braathens Siv Meisinseth sier det ikke er en hemmelighet at selskapet har hatt store problemer.

- Vi har jo hatt store problemer med vår regularitet, sier hun til NA24.

Dyr lønnsavtale
Siste fredag kom konsernledelsen i Posten frem til en avtale med de ansatte som er den dyreste noensinne i selskapets historie.

- Lønnsoppgjøret ble noe dyrere enn i fjor, som vel de fleste bedrifter i Norge vil oppleve. Dette var det som måtte til for å få en løsning, sier Mejdell.

Verken de eller de ansatte ønsket en steik i følge Mejdell. Med sterk bistand fra NAVO (Statens arbeidsgiverorganisasjon) kom de frem til en løsning på 3,6 prosent lønnsvekst og et minimum tillegg på 11.000 kroner.

- Med sterk bistand fra NAVO (Statens arbeidsgiverorganisasjon) var dette en prosess med en viss lengde, sier han.

Mistet staten
Posten Norge er en av Norges største bedrifter med 20.000 årsverk. Selskapet er verdsatt til 12,5 milliarder kroner som er opp 500 millioner sammenlignet med samme periode i fjor. Det tjener penger på reklame og opplever en nedgang i postvolum. Egenkapitalandelen går ned fra 43,5 til 36,4 men er i praksis gjeldsfritt.

- Hovedforklaring på nedgangen i postvolum ligger i at vi har mistet statlige postkjøp på over 300 millioner kroner, sier Dag Mejdell til NA24.

Selskapet har en underliggende kostnadsvekst, men styrker likevel sin markedsposisjon på østlandsområdet med oppkjøp av Holmskau Transport.

POSTEN konsern

(Alle tall i millioner kroner)

Førstekvartal 2006

Førstekvartal 2005

Endring i prosent

Driftsinntekter

7.737

4.688

65

Driftsresultat

352

297

18,5

Resultat før skatt

329

307

7,2

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere