*Nettavisen* Økonomi.

Potente investorer på kjærlighetsdagen

Foto: (Shutterstock.com)

Børsen stiger mer enn vanlig på Valentinedagen.

Børsen går bedre på valentinedagen enn andre dager, i alle fall hvis vi skal tro på historien. Det viser en undersøkelse gjort av Nordnet som tar for seg alle børsdager siden 1996 og fram til i dag.

Morsom kuriositet
Hvorvidt Valentinedagen har en påvirkning på børsen er vel heller tvilsomt. I perioden fra 1996 til i dag har Oslo Børs i gjennomsnitt steget 0,05 prosent per dag. Ser vi på børsdagene i tilknytning til Valentinsdagen så har disse gitt over 5 ganger så høy avkastning som en normal dag. I snitt har Oslo Børs steget 0,26 prosent på valentinsdagen, mot altså normalen på 0,05 prosent. Den beste Valentinsdagen hadde vi i 2008 når Oslo Børs steg hele 2,8 prosent. Den dårligste Valentinsdagen på børsen var i 2006 med et fall på 1,3 prosent.

-Valentinsdagen er i ferd med å bli en kommersiell suksess i Norge, og mange blomsterforhandlere og sjokoladeprodusenter kan nok gni seg i hendene og telle ekstra kroner i kassen på denne dagen. At Oslo Børs utvikler seg bedre på Valentinsdagen enn andre dager er en morsom kuriositet, men også en ren tilfeldighet som man ikke bør legge veldig mye vekt på, skriver Anders Skar daglig leder i Nordnet Bank i en melding.

Mer vanlig
St. Valentinsdagen, på norsk også kalt alle hjerters dag, markeres 14. februar som en feiring av kjærlighet og romantikk. Valentinedagen feires spesielt i engelskspråklige land, men har de siste årene blitt en større norsk tradisjon også. Valentinedagen har blitt feiret i England siden 1600-tallet. De hentet ideen fra myten om Den hellige Valentine (Valentinus). Valentine ble fengslet etter at den romerske keiseren Claudius II truet med fengsel og dødsstraff for dem som ikke avsverget seg kristendommen.

Valentine ville ikke avsverge sin gud, og ble derfor steinet til døde i 273 e.Kr.. Før Valentine ble drept, skrev han et brev til sin kjære Julia og bad henne holde seg til Gud. Han undertegnet med «fra din Valentin».

Undersøkelsen har tatt utgangspunkt i hovedindeksen (OSEBX) som måler utviklingen på Oslo Børs, og inkluderer alle børsdager siden 1996 og fram til i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag