*Nettavisen* Økonomi.

Press på tankratene

Ratene for supertankerne har falt markert over nyttår.

Det viser den ukentlige markedsrapporten fra skipsmeglerhuset Fearnleys. Tross meldinger om stor interesse for å leie VLCC’er til lagring av olje fortsetter balansen å være på befrakternes side, spesielt i Midtøsten.

NA24 - din næringslivsavis

Det er nå et stort antall VLCC’er ledig for de neste 30 dagene i Midtøsten, ifølge Fearnleys hele 107 skip, og da er ikke flåten til Frontline og Tanker International inkludert.

Utvikling har også slått inn i raten over nyttår. Ratene fra Midtøsten til Japan falt fra worldscale 60 i romjulen til ws 40 den første uken etter nyttår. På timecharterbasis tilsvarer dette omkring 38.000 dollar per dag, som fortsatt gir et greit overskudd for rederne.

Fearnleys forventer imidlertid at den dalende trenden for ratene vil fortsette, og viser til at halve januarprogrammet allerede er dekket, mens listen over ledige skip er lang.

Markedet i Atlanterhavet er også under press både for VLCC’er og de halvparten så store suezmax’ene. Det sluttes nå VLCC’er på ws 60 fra Vest-Afrika til Mexicgolfen, ned fra ws 95 før jul. Timecharterraten ligger nå på 67.000 dollar dagen.

I suezmax-markedet ser fallet ut til å kunne stoppe opp, Fearnleys melder om et stramt marked både i Atlanterhavet og Middelhavet er god aktivitet etter nyttår. Ratene fra Vest-Afrika til USA ligger nå på ws 85, eller 45.000 dollar per dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.