NA24.no

Presser USA med Shtokman

Sist oppdatert:
Russland tilbød USA Shtokman-andeler i bytte mot WTO-medlemsskap. USA avviser fremstøtet.

I 13 år har Russland forhandlet om å bli medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO), men er fortsatt et stykke unna. USA har vært de krasseste motstandere av russisk medlemskap i handelsorganisasjonen.

I påsken kom det frem at russiske myndigheter har signalisert overfor USA at hvis de ikke blir tatt opp som medlem i WTO, kan amerikanske selskaper risikere ikke å få noen av de lukrative kontraktene som russerne deler ut på gassfeltet Shtokman i slutten av april.

Den statskontrollerte energigiganten Gazprom ventes å velge tre partnere i Shtokman-feltet. Sammen med Hydro og Statoil holdes de amerikanske oljegigantene Chevron and ConocoPhillips som de mest sannsynlige deltagerne i kjempeutbyggingen.

Moscow Times siterte Russlands tidligere viseenergiminister, Vladimir Milov og flere andre sentrale, navngitte kilder, på at de amerikanske oljeselskapene kan se langt etter andelene om USA fortsetter å motsette seg Russlands medlemskap i den globale handelsklubben.

Men USA avviser Russlands WTO-press med at medlemskap ikke kan byttes mot amerikansk deltagelse i Shtokman-feltet. Washington vil ikke godta den russiske forhandlingslederen Igor Shuvalovs forslag, ifølge storavisen Kommersant.

Avisen siterer kilder, som var til stede under et møte mellom Vladimir Putins utsending og amerikanske regjeringsmedlemmer, på at russerne ønsker å diskutere saken under G8-møtet i St. Petersburg neste uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere