NA24.no

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)

Presses til å bruke banken

Sist oppdatert:
Regjeringen vil redusere kontantbetaling.

På enkelte områder i det nye statsbudsjettet gjør regjeringen endringer for bedriftene.

Kutter ligningsverdien
Det gjøres en justering av formuesverdsetting av næringseiendom som ikke leies ut i det nye budsjettet.

Departementet foreslår at det fastsettes sjablonmessige kvadratmetersatser, som skal bygge på innrapportert informasjon om utleieinntekter, eiendomstype, areal og beliggenhet for utleid næringseiendom. Formuesverdigrunnlaget skal bygge på eiendommens areal multiplisert med kvadratmetersatsen. Dette er en innstramming i forhold til tidligere ordning, som har basert seg på ligningsverdi. Formuesverdien fastsettes til 40 prosent av grunnlaget.

Bruk banken!
I budsjettet presses folk til å bruke banken.

Du kan ikke lenger betale over 10.000 kroner i kontanter, fordi regjeringen vil nekte fradragsrett for kostnader over 10.000 kroner som ikke betales via bank. Dermed avskjæres fradrag for inngående merverdiavgift dersom transaksjonen overstiger 10.000 kroner og ikke er betalt via bank. Den samme ordningen innføres i privatmarkedet.

Det innføres en fordelingsnøkkel for gevinster og tap ved realisasjon av valutasikringsavtaler innenfor rederiskatteordningen. Dette innebærer at kun den andelen av gevinsten eller tapet som svarer til forholdet mellom selskapets balanseførte finanskapital og totalkapital skal være skattepliktig eller fradragsberettiget. Det foreslås at lovendringen trer i kraft med virkning for nye valutasikringsavtaler som inngås fra og med inntektsåret 2010.

Innstramming ved arbeidsutleie
Virksomheter som driver med arbeidsutleie, skal fra og med 2010 betale arbeidsgiveravgift i den sonen der hoveddelen av arbeidstakerens arbeid er utført i løpet av avgiftsterminen, selv når dette er en annen sone enn der virksomheten er registrert.

Forslaget skal hindre uønskede tilpasninger blant dem som driver arbeidsutleie, opplyses det i budsjettet.

I dag er toppsatsen for arbeidsgiveravgiften på 14,1 prosent, mens den for eksempel er på 0 prosent i Hammerfest. En tilpasning her er ikke mulig etter de nye endringene.

I IT-bransjen er det sannsynligvis viktig å få med at regjeringens satsing på hjemme-PCer avvikles. Ordninger som er inngått før 13. oktober kan gå ut kontraktstiden, mens nye ordninger ikke får regjeringens lette på 450 millioner kroner i året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere