Gå til sidens hovedinnhold

Presset av Hugo Chávez

SCAN Geophysical fortsetter å gå på stramme line tross positive tall.

Seismikkselskapet SCAN Geophysical ASA fikk opp dampen inntjeningsmessig i første kvartal, men sliter med en anstrengt likviditet og store utestående beløp i Venezuela.

NA24 - din næringslivsavis

I tillegg er utsiktene for seismikkmarkedet forverret som følge av finanskrisen. Inntjening i første kvartal var i hovedsak basert på kontrakter inngått i fjor da ratene var høyere. Selskapets fartøyer kommer av nåværende kontrakter i løpet av andre kvartal

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Må ha en løsning
Styret i selskapet påpeker i dagens rapport at fortsatt drift er avhengig av en løsning på storkundens betalingsvegring, samt en endelig avklaring med ABG-verftet i India. Førstnevnt representerer imidlertid selskapets største hodebry.

Det er det venezuelanske statsoljeselskapet PDVSA som er synderen, og SCAN Geo er ikke alene om å ha problemer med å få ut penger fra selskapet. President Hugo Chávez har de siste månedene fortsatt på nasjonaliseringsbølgen, og dette har gått ut over en rekke internasjonale oljeserviceselskaper som har operasjoner i det søramerikanske landet.

Venezuelas eksportinntekter kommer nærmest i sin helhet fra oljeeksporten, og etter det voldsomme oljeprisfallet har Chavez og PDVSA satt i verk en rekke tiltak for å presse ned prisene i allerede inngått kontrakter.

For SCAN Geos del skylder kunden på stram likviditet, og selskapets utestående fordringer har økt, mens kontantstrømmen uteblir. Selskapet har opplevd tilsvarende problemer i Ecuador, hvor Chavez-bølgen også har fått fotfeste. Her er imidlertid betalingene gjort i henhold til plan etter utløpet av kvartalet.

Store utestående
SCAN Geo har nå fått forsikringer om at betalingene skal være på plan igjen først i august. Tross store inntekter ført uteblivelsene av betalingene fra Venezuela og Ecuador til en negativ kontantstrøm på 21 millioner dollar i første kvartal.

Samtidig økte kundefordringene fra 349,7 millioner kroner ved nyttår til 514,5 millioner ved utgangen av første kvartal. Kontantbeholdning var på samme tidspunkt på kun 10,6 millioner kroner.

SCAN Geo følger situasjonen kontinuerlig og får blant annet råd og støtte fra norsk myndigheter i saken.

Sterke tall
Første kvartal ble driftsmessig veldig bra for selskapet med alle sine tre fartøyer i full drift. Driftsinntektene endte på 300,5 millioner kroner, opp fra 213,5 millioner i fjerde kvartal i fjor.

Driftsresultatet før avskrivninger endte på 116 millioner kroner og driftsresultatet på 91,3 millioner kroner. I fjerde kvartal var tallene henholdsvis 27,4 millioner og minus 499,8 millioner etter nedskrivninger og tapsavsetninger.

Nettoresultatet for første kvartal endte på 52,3 millioner kroner, mot minus 611 millioner i foregående periode.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot