Det er fire måneder siden Orcel ble offentliggjort som ny administrerende direktør for Banco Santander. Før dette var italieneren sjef i den sveitsiske banken UBS.

55-åringens nye jobb i Santander ble annonsert i september, men Orcel fikk aldri begynt i sin nye stilling på grunn av karantenetid.

I løpet av sine sju år i den sveitsiske banken, tjente Orcel store penger på tildelte aksjer. Og dette var stridens kjerne som til slutt endte med at italieneren måtte gå.

Les også: - Norsk banktopp kan få sluttpakke på 13,7 mill.

I en uttalelse fra Santander sier banken at «det ble klart at kostnaden for å kompensere italieneren for hans aksjer i UBS, var betraktelig høyere enn styrets opprinnelige forventninger».

Ønsket nærmere en halv milliard kroner

Ifølge Financial Times ønsket italieneren en kompensasjon verdt 50 millioner euro, tilsvarende 486 millioner kroner etter dagens kurs.

Summen ville ha blitt betalt i form av aksjer i den spanske banken, som Orcel ville ha fått avkastning for over tid. Summen kunne imidlertid blitt mindre, avhengig av hvor mye italieneren kunne vært villig til å ofre. Det ble også innledet forhandlinger mellom Santander og UBS, som ikke førte frem.

- Vi måtte balansere respekten vi har for millioner av mennesker, kunder og aksjonærer vi tjener, med den betydelige kostnaden av å ansette et individ, selv en som er så talentfull som Andrea, sier Ana Botin, Santanders konsernsjef.

Kunne ha skapt sinne

En annen grunn til at den spanske storbanken droppet Orcel, var frykten for protesterer og sinne i befolkningen.

- Santanders avgjørelse var også påvirket av det politiske klimaet i Spania hvor en sentrum-venstre regjering styrer landet. Bankens styre fryktet at det å gi fra seg så mange Santander-aksjer til en person, kunne ha vært en brannfakkel for protester i befolkningen.

- Spania holder fortsatt på å komme seg etter en av Europas største bank-kriser, og det å ansette en høyt betalt bankmann kunne ha gitt oss problemer med ryktet vårt, hevder Botin.