NA24.no

Foto: Fotograf: PAUL J. RICHARDS (AFP)

Pris i Norge: 40,- Pris i USA: 20,-

Sist oppdatert:
Nå strekker feriepengene lenger.

Den amerikanske valutaen svekket seg ytterligere fredag, etter at den i begynnelsen av forrige uke gjenvant terreng mot flere viktige handelspartnerne.

Fredag ettermiddag kostet en dollar 5,61 kroner. Det er en svekkelse over det siste døgnet på 0,5 prosent.

Økt kjøpekraft
Det betyr at din kjøpekraft når du drar på eksempelvis New York-tur blir vesentlig styrket.

Dette kan raskt illustreres med hjelp av den velkjente valutareferansen «Big Mac-indeksen» fra tidsskriftet The Economist. Tidsskriftet benytter prisen på McDonalds-flaggskipet for å måle ulike valutakurser opp mot hverandre og sammenligne forskjellige lands prisnivå.

Indeksen ble sist publisert 16. juli i år. Omregnet til dollar koster en Big Mac i Norge 6,15 dollar, mens man i burgerens hjemland USA må ut med den nette sum av 3,57 dollar. Omregnet i kroner tilsvarer dette henholdsvis 34,5 for Norge og 20 for USA. Prisen du derimot må betale hos restaurantene i McDonalds her i Norge er på 40 kroner.

I begynnelsen av januar kostet en dollar 7,20 kroner, og da fikk du 39 Big Mac for 1.000 norske kroner. Fredag ettermiddag koster den samme valutaen 5,61 kroner. Det ville i så fall gi deg 50 Big Mac for samme pris.

Les mer: Verdens dyreste Big Mac

Halve prisen
Å dra til New York og ende opp med å kjøpe Big Mac er kanskje litt stusslig vil vel noen hevde.

Men tar du for eksempel turen innom Niketown på Manhattan kan du jo prøve ut løpeskoene Air Max 2009. I Norge må du regne med å betale inntil 1.800 kroner for et par. I USA koster de 160 dollar, eller i underkant av 900 kroner.

Økt risikoappetitt
På tampen av denne uken førte økt risikoappetitt blant investorene til dollarsvekkelsen.

Fredag formiddag kom nye tall med bevis om at den europeiske økonomien er i bedring. For første gang på fem kvartal ekspanderer økonomien i eurosonen. Det øker investorenes optimisme om at det globale økonomiske oppsvinget er på riktig vei.

Les mer: Europa ute av resesjon

Bedre enn ventede makrotall gjør at etterspørselen etter dollaren som trygg havn faller. Det fører til at dollaren svekker seg på bred front og risikoappetitten øker.

Det gir også utslag i råvareprisene. Prisen på råolje med desember-levering stiger fredag formiddag 53 cents til 77,47 dollar fatet, og blant andre råvarer som kopper, nikkel, aluminium og sink er også priskurven stigende. Prisen på gull stiger 5,58 dollar til 1.109,39 dollar for en unse.

- Risikoappetitten er sterk med økt etterspørsel etter euro og råvarer, sier trader Yoh Nihei ved Tokai Tokyo Securities Co. i Tokyo til Bloomberg News.

Her er noen valutabevegelser (fredag ettermiddag):
USD-NOK: 5,61256
EUR-NOK: 8,7341
GBP-NOK: 9,3909
SEK-NOK:81,7700
DKK-NOK: 111,1400

Følg valutakurser

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere