Gå til sidens hovedinnhold

Prisene falt videre i USA

Produsentprisene falt for femte måned på rad.

Produsentprisene falt 1,9 prosent i desember. Det viser produsentprisindeksen som ble sluppet av det amerikanske arbeidsdepartementet torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Det er femte måned på rad at indeksen faller. Økonomene ventet produsentprisene ville falle med 2,0 prosent.

Hvis de volatile matvare- og energiprisene utelates økte produsentprisene, også kalt kjerne-produsentprisene, med 0,2 prosent. Det var over forventningene på 0,1 prosent ifølge Bloomberg News.

I forrige måned falt energiprisene med 9,3 prosent, mens drivstoffprisene falt med 5,3 prosent. Forbruksvarer endte ned 4,2 prosent sammenlignet med foregående måned.

PPI - USA
Den amerikanske produsentprisindeksen måler prisen på varer på produsentleddet, i stedet for til sluttbruker, som i den mer profilerte konsumprisindeksen.

Produsentprisene måles på tre nivåer, råvarer, under arbeid og ferdigvarer. Det første leddet vil i stor grad være kjent gjennom råvarepriser, så det senere leddene er jevnt over viktigere.

Det oppgis et totaltall, og et tall som holder matvarer og energi utenom. Det siste blir vanligvis ansett som viktigst fordi matvarer og energi ofte viser store utslag fra måned til måned.

Hovedfokus er på endring fra foregående måned, men det offentliggjøres også et tall for endring på årsbasis.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser