*Nettavisen* Økonomi.

Prises til en halv billion

Flere av verdens største oljeselskaper står i kø for å kjøpe aksjer i statseide Rosneft. Neste uke går selskapet på børs i London.

13.07.06 12:52

Noteringen av Rosneft på London-børsen er en av årets mest omdiskuterte, men det skremmer ikke flere av verdens største oljeselskaper til å vise sin interesse for Rosneft-aksjen.

NA24 - din næringslivsavis

British Petroleum har tegnet seg for to milliarder dollar. Royal Dutch Shell viste også interesse, men kommer neppe til å ende opp på aksjonærlisten. Det gjør derimot den statseide giganten China National Petroleum Corp, Malaysiske Petronas og brasilianske Petrobras.

De tegner seg til en pris på mellom 7,15 og 7,85 dollar. Prisen ender, takket være stor etterspørsel blant oljegiganter og russiske investorer, opp i øvre ende av en skala som institusjonelle investorer mente var for høy. Det priser Rosneft til rundt 80 milliarder dollar - rundt en halv billion norske kroner - og gir selskapet rundt 11 milliarder dollar i kassen.

Skjeletter i skapet
Men selskapet har flere skjeletter med seg i skapet. Det statlige russiske oljeselskapet vokste seg store etter at Yukos-eier Mikhail Khodorkovsky ble fengslet for to år siden, anklaget for skattesvik og korrupsjon.

Men mange hevder oligarken, som i løpet av et drøyt tiår bygde seg opp til å bli Russlands - og en av verdens - rikeste menn, ble fengslet fordi han ble for mektig for Vladimir Putins Kreml.

Rosneft plukket opp produksjonsenheten til Yukos, Yuganskneftegaz, med Vladimir Putins velsignelse, og fikk dermed kloa i den viktigste delen av den tidligere oljegiganten.

Truer med søksmål
Institusjonelle investorer har vist liten interesse for aksjen, fordi de stilte seg tvilende til verdisettingen, selskapsstyring og mulige søksmål mot selskapet.

Ifølge Evening Standard blir børsnoteringen preget av trusler om søksmål fra aksjonærene i Yukos, som ønsker å stoppe noteringen med begrunnelse i at Kreml tillot Rosneft å stjele verdiene i selskapet etter at Khodorkovsky ble fenglset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.