NA24.no

Prislapp på Tokyo-OL: Over 200 milliarder kroner


Tokyos guvernør Yuriko Koike og Japans OL-sjef Tsunekazu Takeda. Prislappen for å arrangere lekene ser ut til å bli skyhøye, ifølge japanske myndigheter. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix
Tokyos guvernør Yuriko Koike og Japans OL-sjef Tsunekazu Takeda. Prislappen for å arrangere lekene ser ut til å bli skyhøye, ifølge japanske myndigheter. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Det blir en dyr fornøyelse å arrangere sommer-OL i Tokyo i 2020.

En økonomisk rapport fra landets regjering viser at kostnadene foreløpig er beregnet til 206 milliarder kroner. Det er nesten fire ganger så mye som Tokyo hadde budsjettert med da byen i 2013 vant konkurransen om å arrangere 2020-lekene.

I rapportert kommer det fram at utgiftene også kan bli enda høyere enn nåværende beregning.

Cirka 80 prosent av pengene som brukes på OL, skal komme fra skatteinntekter, mens resten skal være private midler. I tillegg mottar Tokyo 14 milliarder kroner fra Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Samtidig er OL-arrangøren langt fra enig i tallene som japanske myndigheter legger fram i sin rapport. Arrangøren mener det er tatt med kostnader som ikke kan knyttes til OL.

– Kostnader knyttet til økt turisme, veiarbeid, tilskudd for å skape et hybridsamfunn og forbedre nøyaktigheten av værmeldinger med bedre satellitter burde ikke belastes olympiske kostnader, sier talsperson Masa Takaya.

President Thomas Bach i Den internasjonale olympiske komité (IOC) sier at IOC ikke har innflytelse på hva som regnes inn som kostnader tilknyttet et OL.

OL i Tokyo avvikles fra 24. juli til 9. august i 2020.

(©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere