NA24.no

Prissjokk for privatister

Privatister som vil forbedre en karakter fra videregående skole, må nå punge ut over dobbelt så mye som før. Illustrasjonsbilde.
Privatister som vil forbedre en karakter fra videregående skole, må nå punge ut over dobbelt så mye som før. Illustrasjonsbilde. Foto: Frank May
Prisen over doblet.

Fra i år må elever som ønsker å forbedre en karakter i videregående skole, punge ut med 2.000 kroner per eksamen. Det er mer enn dobbelt så mye som før.

Tidligere kostet det 826 kroner å forbedre en karakter. Elever som ønsker å ta et nytt fag, må betale 1.000 kroner per fag, opplyser Utdanningsdirektoratet.

For kandidater som skal ta fag- og svenneprøve blir gebyret 853 kroner første gang og 1.708 kroner ved senere forsøk.

Bakgrunnen for prisøkningen er en voldsom vekst i tallet på privatister de siste årene. I Oslo er tallet på eksamensoppmeldinger økt fra 17.000 i 2007 til nesten 46.000 i 2012.

Utdanningsdirektoratet utredet privatistordningen i 2012, og en av anbefalingene var at avgiften burde økes.

Hovedårsaken var at inntektene til fylkeskommunene ikke samsvarer med utgiftene de har til privatisteksamener. I tillegg møter nesten 30 prosent av privatistene ikke opp til eksamen, og håpet er at dette tallet skal ned.

Kunnskapsdepartementet sendte forslaget på høring i fjor. I høringsbrevet ble det slått fast at kostnaden bør ligge på den enkelte privatist, og at privatistgebyret bør reflektere de faktiske kostnadene fylkeskommunen har. Kostnaden varierer ifølge fylkeskommunen mellom 400 og 2.500 kroner per privatist, avhengig av fag. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere